Карта у једном смеру, ка селу

Углавном због посла, у Србији се већ деценијама путује из села у град, са картом у једном смеру. Држава је спремна да подстакне и селидбу у другом смеру - информацијом, саветом, али и субвенцијом.

У Србији се већ деценијама путује из села у град, са картом у једном смеру. Углавном због посла. Последњих година, међутим, има и оних који сматрају да су им шансе за успех веће ако се одмакну од града.

Борис и Снежана Паламарчук заједно имају три факултетске дипломе. У граду су имали посао, али су ипак проценили да их боља будућност чека у селу. Продали су стан у центру Новог Сада и на имању у близини Суботице подигли фарму крава. Највећи проблем на почетку, кажу, био је недостатак новца, јер у то време држава није давала подстицаје.

"То је био напуштен салаш. Било је битно да је ван града, а да је град близу. Доста је ту требало уложити рада, труда и финансија", рекла је инжењер технике и економиста Снежана Паламарчук.

Борис Паламарчук, пољопривредни инжењер каже да је узео кредит који тада није био повољан као сада.

Додатни подстицаји за млађе од 40 година 

Онима који озбиљно мисле да се баве пољопривредом, као што то ради породица Паламарчук, која планира да прошири производњу, држава ће помоћи. Од ове године, на додатне подстицаје могу да рачунају млађи од 40 година.

"Врло заинтересовани у сегменту сточарства за подстицаје по грлу стоке, али су интересантни и они подстицаји, које први пут ове године уводимо, а то су подстицаји у сточарству изградња објеката, адаптација објеката", рекао је помоћник министра пољопривреде Милан Стегић.

У Србији има бар милион незапослених и оних који од свог посла једва преживљавају. Међу њима, није мало оних који имају неко имање на селу, али немају новца да почну посао.

Пример породице Паламарчук показује да се селидба из града у село може исплатити. Поготово што је сада и држава спремна да помогне - информацијом, саветом, субвенцијом. За почетак, битно је да сте смислили шта бисте радили на селу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи