Протестовали "Заставини" радници

Радници "Заставе" који нису прешли у фабрику "Фијат аутомобили Србија" протестовали испред улаза у фабрички круг. Представници синдиката позвали на преговоре Министарство економије и дали рок за решење њихових проблема до 5. маја.

Око 400 радника крагујевачке "Заставе" који нису прешли у фабрику "Фијат аутомобили Србија", одржало је данас протест исред улаза у фабрички круг, јер су незадовољни исплатом умањених зарада.

Представници синдиката позвали су Министарство економије на преговоре о висини зарада за раднике који нису радно ангажовани у италијанско-српској компанији и поручили да неће прихватити зараду испод 80 одсто пуне плате.

Они су дали рок до 5. маја, за када су заказали нови протест ако се не реши њихов проблем.

Међу 400 радника који су протестовали било је и око 100 инвалида рада који су подсетили на обећања да им се формира заштитна радионица.

Радници који нису радно ангажовани рекли су да су данас примили мартовску зараду у висини од 60 одсто пуне плате.

Синдикати су оценили да су обманути и да исплата у том проценту није законита, као и да није у складу са протоколом из маја 2008.

Протест без инцидената 

Данашњи протест је одржан уз јаке мере полицијског обезбеђења али иницедената није било.

Синдикати су поручили да нису против фабрике "Фијат аутомобили Србија" и да не намеравају да коче рад фабрике протестима, већ само траже посао.

Министарство економије Србије јуче је саопштило да ће од априла за око 600 "Заставиних" радника који не раде ништа и не долазе на посао бити исплаћивано 60 одсто зараде са доприносима за пензијско и здравствено осигурање.

Око 400 "Заставиних" радника који су повремено радно ангажовани примаће 70 одсто зараде, док ће пуне зараде примати око 800 радника који су остали у Застава аутомобилима и раде на сређивању фабрике, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство економије и регионалног развоја раније је одлучило је, да од априла, радницима "Заставе" које није преузео "Фијат" исплаћује 60 одсто некадашњих зарада. И док у Министарству истичу да тако желе да одвоје рад од нерада, синдикат најављује протесте.

Протоколом Синдиката и Министарства економије предвиђено је да док чекају посао "Заставини" радници примају плате од државних субвенција. До марта је требало да добијају зараде као у некадашњој фабрици умањене за топли оброк и превоз, а о очекиваном смањењу, тврде у синдикату требало је да преговарају овог месеца.

"Њихов предлог је да примају 60 одсто од плате што је за нас неприхватљиво и није у складу са оним што смо се договорили. Сигурно је да треба да добијају мање од оних радника који раде, али мислим да они радници који сада раде заслужују много више од онога што добијају", рекао је председник Синдиката "Застава аутомобили" Зоран Михајловић.

Александар Љубић из Министарства економије и регионалног развоја позвао је раднике да не блокирају рад "Фијат аутомобила Србије" и додао је да постоје друга места да радници изразе протест, а не блокадом фабрике.

Љубић је нагласио да ако дође до блокаде приватне фирме да очекује од државних органа да заштите интерес фирме. 

Иначе, за око 1.800 "Заставиних" радника које није преузео "Фијат" држава се обавезала да обезбеђује плате до краја ове године, или док не буду радно ангажовани у предузећу "Фијат аутомобили Србија".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи