Центар за безбедно небо

Отворен Оперативни центар ваздухопловства Војске Србије у Земуну, за чије је опремање краљевина Данска издвојила 650.000 евра. Центар неопходан за безбедно небо и лако лоцирање летелица, рекао министар одбране Драган Шутановац.

Министар одбране Србије Драган Шутановац и амбасадор Данске у Београду Мете Кјуел Нилсон отворили су Оперативни центар Команде ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије у Земуну, за чије опремање је краљевина Данска дала донацију од 650.000 евра.

Тај оперативни центар, како је објаснио Шутановац, неопходан је да би небо над Србијом било безбедно и треба да омогући да се у веома кратком року лоцира летелица, која се евентуално изгуби из радарског поља и људи који се у њој транспортују у болнице.

Шутановац је оценио да је од финансијске вредности донације много важнија њена хумана страна, јер ће опрема помагати онима којима ће бити неопходно спашавање.

Министар одбране је захвалио Данској на тој и досадашњим донацијама Министарству одбране, вредним више милиона евра, истичући и да велики број официра две војске размењују посете, чиме се изграђује пријатељство које је неопходно.

Како је министар најавио, авиони Војске Србије ће учествовати на аеромитингу у Данској, чији пилоти су већ имали запажено учешће на аеромитингу прошле године на војном аеродрому Батајница.

Отварању Оперативног центра ваздухопловства присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић и генерал-мајор Курт Мостард из Команде одбране Данске.

Говорећи о разговорима у Кувајту, министар одбране је истако да одбрамбена идустрија Србије, потписивањем великих уговора о извозу наоружања и војне опреме, дефинитивно постаје највећи извозник у тој области на Балкану, али и "систем-интегратор" за одбрамбену индустрију целог региона.

"Србија постаје препозната као земља која може да заступа инетресе целог региона и интегрише га и систематизује у области војне индустрије", оценио је Шутановац.

Према његовим речима, у Кувајту је разговарано и о образовању, сарадњи у војном здравству, као и о разменама официра, што је најважнији сегмент стратешке сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи