Вештачење за вештаке

Новим законом о судским вештацима биће јасно утврђена квалификације које ће судски вештаци морати да имају да би обављали тај посао, рекао је државни секретар Слободан Хомен.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да ће новим законом о судским вештацима први пут бити направљен јединствени регистар вештака, што до сада није постојало и да ће бити утврђена јасна мерила, односно квалификације које ће вештаци морати да имају да би обављали тај посао.

Гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, Хомен је рекао да је вештачење већ дужи низ година рак рана правосуђа, а да са друге стране отежава процесне ствари, односно дужину трајања поступка.

"Врло често вештаци, и када ураде квалитетно свој посао, не поступају по одлуци суда, и долазимо у сутуацију да процеси како у грађанском, тако и у кривичном праву трају по неколико година", истакао је Хомен.

Државни секретар објашњава да ће новим законом бити јасно прописано коју врсту образовања, али и колико искуства у појединим областима ће вештаци морати да имају.

"У 90 одсто случајева пресуда не зависи од судије, већ од вештака односно од његовог налаза", навео је Хомен.

Државни секретар је додао да ће због могућности корупције у новом закону постојати и одређене дисциплниске мере, од финансијских санкција, до могућности разрешења вештака.

Због тога ће, како је навео, бити формирана посебна дисциплинска комисија, коју ће чинити представници Високог савета судства, Државног већа тужилаца и Министарства правде.

"Уколико неки грађанин није задовољан вештачењем, он се може обратити овој комисији, и она неће оценити само поступање, у смислу процесних обавеза, већ и сам квалитет вештачења. Другим речима, ако утврди да је нестручан, тај вештак може бити разрешен", објаснио је Хомен.

Државни секретар је објаснио да у случајевима где је вештачење већ одређено, неће моћи да се испитује правоснажна судска пресуда, али може да се испита да ли су вештаци поступали по закону.

До октобра четири закона о правосуђу

Слободан Хомен је истакао да би до октобра требало да буду донета четири закона који су кључни ра реформу правосуђа и који ће убрзати судске поступке.

"То су закон о парничном поступку, закон о извршном поступку, закон о нотарима и закон о вештацима. Сва четири предлога закона су готова и верујем да ће скупштина до октобра имати прилику да расправаља о њима и да их усвоји", рекао је Хомен.

Упитан о недавној одлуци Првог основног суда у Београду којом је одбачена оптужница против шесторице навијача "Партизана" оптужених за угрожавање сигурности новинарке Бранкице Станковић, Хомен је потврдио да Министарство правде неће коментарисати судске пресуде.

Међутим, у надлежности Министарства правде је да покрене дисциплински поступак против судије да би се утврдило да ли је поступао по закону, додао је у Хомен.

Слободан Хомен, који је и раније изјавио да ће дисциплинска комисија Високог савета судства утврђивати да ли је судија прекршио закон приликом поступања у предмету, када је одбацио оптужницу против шест навијача "Патризана", потврдио је да ће "саме судије ценити да ли је у овом случају прекршен закон или не".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи