Ако рескираш, треба да се тестираш

Прошле године на ХИВ тестирано је око 48.000 људи. Ипак, процењује се да је знатан број оних који не знају да су заражени, због чега је покренута кампања "Ако рескираш, треба да се тестираш".

Током прошле године бесплатно и поверљиво тестирање на вирус ХИВ-а урадило је скоро 48.000 грађана Србије, што је највиша стопа тестираних у последњих пет година.

Вирус ХИВ-а регистрован је код 122 особе што нас сврстава међу земље са ниском стопом обољевања. Међутим, процењује се да је број оних који живе са вирусом ХИВ-а, али и оних који су оболели од сиде, а немају никакве симптоме, много већи.

Због тога је Министарство здравља покренуло двомесечну кампању под називом "Ако рескираш, треба да се тестираш-боље да знаш".

У последњих 15 година најчешћи начин преноса вируса ХИВ-а у Србији био је незаштићен сексуални однос. Кампања која ће трајати наредна два месеца треба да подигне ниво свести грађана о ризичном понашању.

"Једино чега се треба плашити, је управо страх и незнање", изјавила је Данијела Симић, координаторка Канцеларије за ХИВ и АИДС при Институту "Батут".

Координаторка је додала да треба повећати значај благовременог тестирања на ХИВ и превентирања ХИВ инфекције у популацији од 15 до 50 година , односно побољшање сопственог и здравља других особа.

Бесплатно тестирање можете урадити у неком од 24 Института и завода за јавно здравље и на Студентској поликлиници у Београду.

"Показала су многа истраживања да особе које су биле на саветовању и тестирању и које знају свој ХИВ статус, био он позитиван или негативан, смањују своје ризично понашање", објаснила је др Мила Паунић из Завода за здравствену заштиту студената у Београду.

Уколико се открије на време и уз терапију која је доступна и бесплатна, вирус ХИВ-а може да пређе у болест тек после десет и више година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи