Почео Сабор СПЦ

Патријарх српски Иринеј служио данас, уз саслужење архијереја Српске православне цркве, литургију, која претходи редовном пролећном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ.

Редовно заседање Сабора СПЦ данас је почело литургијом у Саборној цркви, коју је служио патријарх српски Иринеј, уз учешће више архијереја, чланова Сабора.

Патријарх је на крају литургије благословио Сабор, који би требало да током заседања размотри најважнија питања из живота цркве. 

На редовном пролећном заседању Сабора у згради Патријаршије у Београду учествују архиепископи СПЦ из земље и иностранства, а Сабором први пут председава патријарх СПЦ Иринеј.

Седнице Сабора биће одржаване наредних 10 до 15 дана иза затворених врата. О раду Светог архијерејског сабора СПЦ јавност ће бити обавештавана путем саопштења.

Сабор је највише законодавно тело Српске православне цркве и броји 45 владика. О једном од њих, владики Артемију, расправљаће се на овом заседању, због, како је раније саопштио Синод, непоштовања одлука Сабора.

У време трајања седнице, испред патријаршије, окупилили су се грађани који су донели 10.000 потписа оних који, како кажу, желе да заштите владику Артемија.

Редовно пролећно заседање Сабора СПЦ одржава се обично у мају, али је ове године померено због најаве да ће се постављење на трон СПЦ патријарха Иринеја обавити 25. априла у Пећкој патријаршији.

Свечано устоличење је накнадно одложено за јесен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи