Чекајући усвајање

Отварањем Регионалног прихватилишта у Крагујевцу, које може да прими око три стотине животиња, биће решен проблем паса и мачака луталица на подручју Централне Србије.

Око педесетак паса збринути су у крагујевачкој "Зоохигијени", регионалном прихватилишту које може да прими три стотине мачака и паса луталица.

Крагујевац је једини град у Србији који се званично обавезао да неће спроводити еутаназију животиња луталица, а у "Зоохигијени" ће, поред ветеринарске неге, имати удобно и сигурно уточиште док чекају да их неко удоми. 

"Ово је једно од најсавременијих прихватилишта у Србији. Услови за држање животиња су веома добри, имамо купатило за одржавање њихове хигијене, а посебна погодност је подно грејање, које омогућава да се ни у зимским месецима, температура у боксовима не спусти испод 12 степени", објашњава Александар Гајић, шеф "Зоохигијене".

У Србији има двадесетак савремених прихватилишта, али потребе су веће, будући да, према неким проценама, у нашој земљи има више од две стотине хиљада паса луталица.

"Зоохигијена" је већ потписала уговор о сарадњи са двадесет пет околних градова и општина, а прихватилиште за животиње у Крагујевцу је одличан пример како се у складу са законом о добробити животиња поступа са њима.

"Локална самоуправа је на време схватила потребу да се на овакав начин збрину луталице, не само на територији Крагујевца већ и у целом региону. Тај пример требало би да следе и други", рекао је Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину, и истакао да ће животиње овде бити збринуте у складу са светским стандардима, а истовремено ће на хуман начин бити решен један од великих проблема у већини градова у Србији.

Лечење и нега још нису дом

"Зоохигијену" основао је Град Крагујевац пре три године као део ЈКП "Чистоћа". Осим стручне ветеринарске помоћи, животињама је у овом прихватилишту обезбеђено склониште и добри услови за живот.

За изградњу Регионалног центра Министарство животне средине уложило је готово пет и по милиона динара.

У складу са стандардима које прописује Закон о добробити животиња, после ветеринарске помоћи, вакцинације и стерилизације, пси се враћају на улицу, а месечно се удоми тридесетак животиња.

Прихватилиште није азил за псе и мачке луталице у којем је обезбеђен њихов трајни смештај. Они се ту чувају и лече док не нађу власника.

Сви пси пролазе кроз терапију чишћења од крпеља и бува и цревних паразита. Дневно добијају два оброка, а после те терапије се удомљавају.

У "Зоохигијени" воде прецизну документацију о новим власницима својих штићеника који су имали срећу да стекну прави дом.

Људи који усвоје пса из овог прихватилишта добијају комплетну биографију новог љубимца, с подацима о спроведеном третману, као и о темпераменту пса којег усвајају.

До сада је третман у "Зоохигијени" прошло око 3.500 паса, а многи од њих су и усвојени. За само једну годину рада прихватилишта стерилисано је око две хиљаде животиња, а више од 90 одсто паса луталица фотографисано је и евидентирано у базама података.

Крагујевац је један од најбезбеднијих градова у Србији што се тиче појаве беснила. Градским улицама шетају пси који су вакцинисани, стерилисани, обележени. То је и први град у Србији који се обавезао да у њему неће бити еутаназије животиња луталица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи