Протест у Атељеу 212

Запослени у Атељеу 212 протестовали пошто су према недавно усвојеном Закону о одређивању максималног броја запослених у локалној администрацији сврстани у административце и морају да смање број запослених.

Са Велике сцене Атељеа 212 данас је упућен протест свих запослених у том театру због тога што су према недавно усвојеном Закону о одређивању максималног броја запослених у локалној администрацији сврстани у административце и што морају да смање број запослених.

У писму, које ће бити упућено на 11 адреса, међу којима и председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министру културе Небојши Брадићу, градоначелнику Драгану Ђиласу и заштитнику грађана Саши Јанковићу, затражено је изузеће установа из области културе из тог Закона, како је то учињено у случају запослених у здравству, просвети и у јавним предузећима.

Запослени у Атељеу су у писму подсетили да је до сада, по разним основама, број запослених у институцијама културе на територији Београда сведен са више од 2.000 на око 1.300, за разлику од оних у администрацији која се од 5. октобра 2.000 године увећала више пута.

Поручили су да ће смањење броја запослених испод сваког минимума довести до немогућности стварања и извођења представа.

"Посебно се захваљујемо нашем министру културе, Одбору за културу Скупштине Србије, Секретаријату за културу Града Београда што нису поднели ни један амандман на овај Закон и што се нису мешали у свој посао", наведено је у писму које је са Велике сцене испуњене глумцима и осталим запосленима прочитао драмски уметник Ненад Ћирић.

У разговору са новинарима који је потом уследио речено је да Атеље 212 има 96 стално запослених и да ће морати да отпусти 10 одсто.

Закон, како је прецизирао Горан Марковић запослен у техници, налаже отпуштање 10 одсто од укупног броја запослених у свакој од институција културе које је основао Град, што значи да се он односи и на градску билиотеку, музеје...

Марковић је рекао да Атеље репертоарску политику остварује са више људи од оних стално запослених, ангажовањем хонорарних и спољних сарадника.

Културом се нико не бави

Глумица Тања Бошковић нагласила је да је 96 људи недовољно за нормално функционисање Атељеа, подсећајући да је број запослених последњих година стално смањиван.

"Кућама културе нико се суштински не бави. Сада нам укидају и чистачице, а узећемо вероватно нечији скупи сервис. То је до грла дошло," рекла је она, истичући да су политичари који се не разумеју у позоришни посао и његову технологију ти који уметнике доводе у ситуацију да се осећају ниподаштвано на сваки начин.

На питање има ли неког од стално запослених у Атељеу који у последњих 15 година није изашао на његову сцену Бошковић је рекла да мисли да таквих нема, али и додала да је у последњих 12 година сама, иако у пуној животној снази, играла ретко и да мора да буде поднета одговорност и за расподелу посла.

"Играо је свако колико је било могуће, колико је било потребе или колико је био у добрим односима са управником", додала је позната глумица.

Глумица је нагласила да је данас прва тема то јесу ли запослени у позоришту административни радници, или им је основна делатност пружање услуга у области културе.

Марковић није спорио констатацију новинара да вероватно ни лекари себе не виде као административне раднике, али да су њихови представници, за разлику од оних из домена културе успели да се изборе за изузимање из Закона запослених у здравству, као и просвети.

Марковић је ипак најавио да ће Атеље позвати не само сва позоришта, већ све градске установе културе на акцију како би били изузети из законске одредбе о смањењу броја запослених.

Глумица Радмила Томовић је уместо коментара прочитала текст Роналда Харвуда о "снази позоришта да мења друштво због чега је под оштром присмотром у демократским државама, док тоталитаристичке владају њиме".

"То је основни разлог што се не смањује непотребна администрација, већ људи у култури. То ме плаши. Зашто се почиње од културе у скретању на западни начин размишљања, зашто не од других сфера делатности и зашто то баш сада овде уводимо када смо суочени са далеко већим проблемим у друштву", запитала је Томовић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи