Реформа донела ефикасније правосуђе

Министарка правде са градоначелником Новог Сада Игором Павличићем потписала Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција. Правосуђе у Србији постало ефикасније, оценила Снежана Маловић.

Министарка правде Снежана Маловић оценила је у Новом Саду да је реформисано правосуђе у Србији постало ефикасније, што потврђује и осуђујућа пресуда у случају напада на политичара Велимира Илића, која је донета за мање од два месеца.

"Тај случај је опште познат јавности и добар је пример за презентацију новог реформисаног правосуђа", рекла је Маловићева, након што је са градоначелником Новог Сада Игором Павличићем потписала Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција.

Виши суд у Београду осудио је у уторак Дејана Стојадиновића на две године затвора због физичког напада на лидера Нове Србије Илића у фебруару, у центру Београда.

Министарка је напоменула да су, у оквиру реформе правног система и усаглашавања нашег законодавства са европским стандардима, уведене нове казнене мере и санкције којима се хуманизује казнена пракса и избегава негативан утицај затвора на починиоце одређених кривичних дела.

Рад у јавном интересу, односно друштвено користан рад може да се изрекне као главна казна за кривична дела за која је прописан затвор до три године или новчана казна, објаснила је министарка и напоменула да је Нови Сад пети град у Србији у којем ће бити омогућено извршавање алтернативних санкција.

Од почетка примене таквих санкција у Србији је изречено 97 пресуда казне рада у јавном интересу и више од 40 мера надзора, а очекује се да алтернативне санкције буду доминантне за лакша кривична дела, рекла је Маловићева напомињући да није реч о ублажавању казне нити аболицији.

"Европска пракса је показала да се применом алтернативних санкција смањује број повратника, што је и један од циљева наше казнене политике", истакла је министарка правде и додала да врло добри резултати примене таквог вида казни у Београду.

Осим Новог Сада, у систем примене алтернативних санкција требало би ове године да буду укључени Лесковац и Ниш.

Павличић је истакао да је потписивањем тог документа створен правни основ за извршење алтернативних санкција на подручју Новог Сада и додао да ће убрзо, у договору са представницима јавних и других предузећа и установа, бити обезбеђени услови за остваривање у пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи