Такса за кућне љубимце

Од јесени, за кућне љубимце у Београду наплаћиваће се такса од 500 динара. Од те наплате град ће финансирати пројекте за заштиту животиња, нагласио помоћник секретара за стамбене и комуналне послове Драган Терзин.

Комунална такса за држање кућних љубимаца на територији Београда, у износу од 500 динара годишње, почеће да се примењује од јесени, изјавио је помоћник секретара за стамбене и комуналне послове Драган Терзин.

Терзин је подсетио да је Одлука за увођење те таксе донета још 2002. године, међутим она се, како је објаснио, није примењивала због непостојања јединствене базе података о броју кућних љубимаца.

"База која је у ингеренцији Управе за ветерину при Министарству пољопривреде почела је да се формира 2007. године", истакао је Терзин.

Према подацима централног регистра у главном граду има око 80.000 регистрованих паса и око 8.000 мачака, за које власници, на годишњем нивоу, треба да издвоје 500 динара, прецизирао је Терзин.

"Првобитно је било планирано да годишња такса за стерилисане љубумце буде 500, а за нестерилисане 1.000 динара. Међутим, пошто у бази података нема тих информација, ове године за све животње, познатог власника, биће наплаћивана јединствена такса од 500 динара", објаснио је Терзин.

Годишња вакцинација против беснила, која стаје 800 динара, до сада је била једина законска обавеза власника кућних љубимаца.

Од нове наплате град ће финансирати пројекте за заштиту животиња, спровођење Стратегије за решавање паса луталица, изградњу нових азила и решавање сличних проблема, нагласио је помоћник секретара за стамбене и комуналне послове.

"Ми из Секретаријата сматрамо да је цена прикладна данашњим економским приликама", истакао је Терзин, подсетивши да таксе за држање кућних љубимаца постоје у свим европским метрополама.

Уплатнице ће стизати на кућне адресе, рок за уплату биће до краја године, а власници паса који не буду испуњавали своје обавезе платиће таксу на начин који је прописан законом, рекао је Терзин.

Терзин је подсетио да ће у септембру бити отворена два нова азила за напуштене животиње на територијама општина Палилула и Младеновац.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи