И даље гужве због пасоша

Без обзира на то што је од јула 2008. године издато милион и деветсто хиљада пасоша, гужве пред полицијским станицама постале су уобичајене. У МУП-у не искључују могућност да неки грађани препродају своје бројеве за предају документације.

Све је веће интересовање грађана за подизање пасоша, мада се на предају захтева дуго чека. Гужве су свакодневне, а грађани губе стрпљење.

Надлежни сматрају да је стављање Србије на "белу" шенгенску листу повећало број захтева за нове путне исправе, па је од децембра издато 550.000 пасоша, што је три пута више него у истом периоду 2008. године.

Гужве пред полицијским станицама од три ноћу уобичајена су слика широм земље. Грађани прво чекају на број да би предали документацију за издавање пасоша, а тек онда сазнају у ком року могу преузети свој пасош. Процедура траје до 15 дана.

Грађани се жале, јер долазе и по неколико пута док не успеју да узму број. Тврде да бројеви нестају већ у седам сати. Неки мисле да бројеви ни не постоје, а многи тврде да се спискови унапред праве.

У Министарству унутрашњих послова кажу да гужви има, али не искључују могућност да појединци узимају бројеве које препродају, па моле грађане да такве особе пријаве.

Од јула 2008. године, када је издат први биометријски пасош, МУП је издао милион и деветсто хиљада пасоша. Само у Новом Београду, прошлог месеца, издато је 13.000 пасоша.

Грађани у престоници, без обзира на пријаву становања, могу да предају захтеве за пасош у било којој полицијској станици.

Зорица Лончар-Касалица, начелник Управе за управне послове, каже да МУП Србије послове регистрације возила, возачких дозвола, личних карата, подношења захтева за пасоше обавља у истим просторијама.

"Капацитети су скромни за један тако обиман посао", нагласила је Касалица, па апелује на грађане да имају разумевања за гужве.

Касалица додаје да се дневно уради и до 7.500 захтева за издавање пасоша.

Из МУП-а поручују грађанима да образаца за пасоше има довољно, а пошто смо међу првих десет држава у свету које су отисак прста увеле у чип пасоша, провере при његовом издавању трају нешто дуже.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи