Четрдесеторо младих у Бечу

У наставку акције "Европа за све" четрдесеторо деце без родитељског старања допутовало у Беч. Деца из Београда, Ниша, Крушевца, Неготина и Сремских Карловаца ће у наредна три дана упознати аустријску престоницу.

Четрдесеторо деце из Србије без родитељског старања, у наставку програма "Европа за све", допутовало је у Беч, где ће наредних дана упознати аустријску престоницу и посетити њене знаменитости.

Првог дана посете, млади и њихови васпитачи посетиће изложбу и креативну радионицу Кунстфорум, после чега је за њих организован пријем у амбасади Србије у Бечу.

Учесници програма Европа за све допутовали су у Аустрију авионом компаније Ники, у којем је копилот био управо њен власник и бивши ас Формуле 1 Ники Лауда.

Деца без родитељског старања из Београда, Ниша, Крушевца, Неготина и Сремских Карловаца, боравиће у Бечу три дана. За њих је припремљен богат програм упознавања са многобројним знаменитостима аустријске престонице.

Децу је јутрос на београдском аеродрому испратио потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић, који је истакао да се труд исплати и да има људи у привреди и у Влади који ће тај труд подржати.

"Њима није кренуло баш најлакше у животу, нису имали родитеље, али су показали да су добри људи и добри ученици", рекао је Ђелић, говорећи о деци без родитељског старања.

Ово је пример за све младе, додао је Ђелић, да Европа није нека илузија о којој причају политичари, него нешто што могу и сами да упознају.

"Желим им да у Бечу упознају своје вршњаке, да им ово буде почетак путовања по Европи, али да се увек врате на аеродром Никола Тесла, јер код куће је најлепше", нагласио је Ђелић.

Путовање деце без родитељског старања у Беч помогло је и Министарство за рад и социјалну политику, чији је министар Расим Љајић поручио да држава "неће стати на овоме".

"Наша је обавеза према овим младим људима да их наградимо, јер су добри ученици и студенти, али да и даље водимо бригу о њима", рекао је Љајић.

Стипендираћемо, најавио је Љајић, најбоље студенте и ученике и помоћи њихово запошљавање после школовања и студирања.

После укидања виза за грађане Србије, највећи проблем је финансијски моменат, оценила је генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић, која је захвалила кабинету Ђелића и спонзорима који су помогли ово путовање.

Пут у Беч деце без родитељског старања помогли су Хипо Алпе Адриа и Уникредит банка, Делта, Уника осигурање и Теленор. Авионске карте обезбедила је аустријска нискобуџетна авиокомпанија Флај Ники.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи