Декларација ујединила студенте

Студенти Србије су први пут после много година успели да се организују и заузму јединствен став усвајањем Декларације студената, на основу које ће се заступати њихови интереси, речено на представљању Декларације, донете 27. марта.

Чланови Студентске конференције универзитета Србије представили су Декларацију којом су обухваћени најважнији проблеми с којима се суочавају студенти, као и начини њиховог решавања, како би се Србија укључила у савремене европске академске процесе.

У Декларацији се, између осталог, апелује на државне институције да повећају улагање у високо образовање, предлаже се "замрзавање" услова од 48 бодова за упис наредне године студија на терет буџета Републике, као и повећање буџетских квота за финансирање мастер и докторских студија.

У овом документу, донетом 27. марта, указано је на неопходност доношења закона о студентском организовању, затим омогућавање квалитетне и организоване студентске праксе у циљу повезивања привреде и образовања, као и укидање опорезивања студентских стипендија.

Члан Националног савета за високо образовање Миша Живић истакао je да највећи резултат Декларације представља чињеница да су се студенти Србије, први пут после много година, успели организовати и изнети заједнички став како би јединствено заступали интересе свих студената ове земље.

"То омогућава и студентским представницима да на легитиман начин представљају интересе својих колега, како на нивоу министарства и владе, тако и на нивоу Универзитета", оценио је Живић.

Према његовим речима, у високом образовању има доста проблема, а највећи узрок јесте то што није било јединства међу студентима, као ни јаког, представничког тела које ће моћи на највишим нивоима да заступа интересе свих универзитета, како државних, тако и приватних.

"Сви захтеви које смо навели у Декларацији су реални и остварљиви и уверавам све студенте у земљи да ћемо принципијелно заступати сваку тачку ове декларације док се она не буде испунила", нагласио је Живић.

Студент проректор Београдског универзитета и члан радне групе која се бавила изменама и допунама Закона о високом образовању Милан Поповић рекао је да Декларација треба да представи одређен притисак на јавност и надлежне да се оне тачке закона које се тичу студентских питања не мањају на штету студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи