Споменик у част поручника Бранковића

Велибору Бранковићу, поручнику који је 17. априла 1941. испалио последњи метак у априлском рату и потом извршио самоубиство, биће откривен споменик у Горњем Милановцу.

Поручнику Војске Краљевине Југославије Велибору Бранковићу, који је 17. априла 1941. године испалио последњи метак у априлском рату и потом пред саборцима и окупатором извршио самоубиство, на тај дан, биће откривен споменик у Горњем Милановцу.

Поручник Бранковић је метак испалио на Брду мира изнад Горњег Милановца у присуству Немаца који су дошли да разоружају његову јединицу.

Пре него што је испалио хитац себи у слепоочницу поручник је одржао говор који је завршио речима: "Човек може све да изгуби, осим части".

Сахрањен је на гробљу у Горњем Милановцу, а опело је, супротно правилима, одржао свештеник Добривоје Страњаковић.

У црквеним књигама је записано: "Није хтео преживети капитулацију и предају оружја српске војске Немцима и убио се".

Поред Бранковићевог гроба, који је пре рата био асистент на Пољопривредном факултету у Земуну, засађена су четири бора.

Преостало је само један и на том месту је постављен споменик са крстом на коме је урезано великим словима "Част".

Иницијатор подизања споменика, историчар Живомир Радосављевић, рекао је да се многим патриотама не зна гроб а да овај споменик може да буде "ходочашће њиховим потомцима, да могу да запале свеће свима који су остали без икаквог белега".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи