Пошта жртвама бомбардовања

Полагањем цвећа и паљењем свећа одата пошта страдалима у бомбардовању Београда у Другом светском рату, 6. априла 1941. године.

Заменик председника Скупштине града Београда Зоран Алимпић положио је цвеће на фонтану "Врело живота" испред Палате "Београд" и на гранитни крст у порти Вазнесењске цркве поводом обележавања годишњице бомбардовања Београда у Другом светском рату.

"Београд је бомбардован без објаве рата. То није био први пут, нажалост, ни последњи, и данас одајемо пошту грађанима Београда који су страдали само зато што је једна војна сила желела да бомбардује главни град тадашње Краљевине Југославије и демонстрира моћ", рекао је Алимпић.

Зоран Алимпић је казао да је тај догађај нешто што не смемо да заборавимо, "што је, нажалост, део историје овог града и тај дан убрајамо у један од најтрагичнијих догађаја у нашој историји".

Венце на спомен-обележја положили су и представници Министарства рада и социјалне политике, Удружења Београђана "6. април" и чланови Удружења цивилних инвалида рата.

На Косанчићевом венцу, на месту где се налазила импозантна зграда Народне библиотеке, положени су венци у знак сећања на бомбардовање библиотеке.

Књижевник Владимир Пиштало одржао је беседу у којој је апеловао да се оживи то историјски значајно место.

Пиштало је беседу насловљену "Бронзано доба", одржао у присуству министра културе Небојше Брадића, чланова Управног одбора Народне библиотеке Србије, представника Удружења "6. април" и представника Министарства за рад и социјалну политику.

"Ово нису само рушевине Народоне библиотеке у којој је изгорело ненадокнадиво благо српске културе, већ су ту остаци римског каструма, још дубље су трагови прачовека и зато би било лепо да се на таквом месту чувају хронике града похрањене у књигама, што је и био случај док није све нестало у пламену", нагласио је Пиштало.

Пиштало је истакао да се рупа на том месту продубљује већ скоро 70 година и додао да му је жао што студенти у тој згради нису читали.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи