Стоп батинама за децу

Патријархална породица у Србији полако нестаје, а са њом и батине као васпитна метода, кажу социолози. До краја године, у Србији ће физичко кажњавање деце бити и законом забрањено.

До краја године, физичко кажњавање деце биће и законом забрањено. Због злоупотребе родитељског права, односно угрожавања здравља и нормалног раста и развоја деце, Центри за социјални рад у Србији одузели су, 2008. године, 600 малишана.

Готово 5.000 породица, у којима живи око 3.000 деце, под сталним је надзором надлежних институција, управо због честог насиља. Забрана физичког кажњавања деце на снази је у 20 европских земаља.

Деценијама уназад, родитељи су се у васпитавању деце руководили народним изрекама "Батина је из раја изашла" или "Ко није тучен није научен".

Патријархална породица у Србији полако нестаје, кажу социолози, а са њом и батине као васпитна метода. Све више је оних који сматрају да је лични пример, а не физичко кажњавање деце, најјаче васпитно средство.

У неким породицама у Србији, деца готово од рођења трпе најтеже физичко злостављање. Због тога је, 2007. године, од родитеља одузето 522 малишана, а 2008. године њих 600.

Надлежни тврде да није реч о порасту насиља, већ се о тој појави у Србији све више говори. Изменама породичног закона помоћи ће да се такав однос према деци промени.

"Не можемо ми очекивати да ће ова мера одмах на неки начин променити нашу свест, али кроз све активности у оквиру превентивног надзора, кроз ову одредбу и кроз активности других државних органа свакако ће се наша свест променити", рекао је Драган Вулевић из Министарства за рад и социјалну политику.

Дете које је изложено физичком кажњавању и злостављању у породици, постаје несигурно и почиње да верује да заслужује то што му се дешава, кажу психолози. Касније у животу, у неким будућим односима, или наставља улогу жртве или постаје насилник.

"Укидање односно санкционисање физичког кажњавања има смисла, јер ће довести до престанка, али само уз читав пакет других мера заштите, који би повезали све остале институције и стручњаке који се баве социјалном заштитом и објединили њихово деловање", каже породични психолог Љиљана Филиповић.

За најважнију улогу у животу, а то је бити родитељ, нема школе. У времену многих изазова из окружења, насиља, лоших узора, родитељима је тешко да васпитавају своју децу.

Школа родитељства била би, по многима, од помоћи родитељима да реше проблеме са којима се суочавају током одрастања малишана. Насилним родитељима, међутим, мораће да се позабаве одговарајуће институције система.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи