Нови живот захваљујући донаторству

Пацијенти са трансплатираним органима, захвални донорима, живе други живот. "То је најхумани гест који постоји", каже једна пацијенткиња са трансплатираним бубрегом.

Захваљујући хуманости и солидарности људи које никада нису упознали, многи пацијенти са трансплатираним органима живе своје друге животе.

Шандор Селеши, пацијент са трансплантираним бубрегом има 42 године. У 38. години сазнао је да болује од бубрежне инсуфицијенције. Од тада је ишао на дијализу, а после три године добио је од кадавера бубрег. Каже да је од тада све много боље него што је било раније.

Марку Теодоровићу трансплантирано је срце: "Ја сам сада на крају средње школе, уписујем факултет. Овако сам одлично. Сваки пут када одем на контролу, долазим кући са мање и мање лекова, тако да је супер, супер."

"Ја сам нова особа, играм кошарку, рукомет, фудбал са унуцима, невероватно друга особа, а како сам живела пре тога, не могу вам описати", каже Радинка Рудић, пацијенткиња са трансплантираном јетром.

Душан Родић, пацијент са трансплантираном јетром каже за наш програм: "Ја сам сада здрав човек, могу да идем где хоћу. Добио сам нову јетру, нови живот, мало сам играо и фудбал, не осећам никакве тегобе, промене, ништа."

"Желим да путујем, да надокнадим оно што нисам могла да радим док сам била везана за дијализу. Могу да пијем воде колико хоћу. Не морам сваки други дан на дијализу. Стварно сам супер. Много сам захвална, а као прво донорима, који су од свог сина подарили органе. То је најхумани гест који постоји", каже Слађана Добрословачки, пацијенткиња са трансплантираним бубрегом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи