Млади и медији

Незапосленост, неинформисаност и недостатак квалитетних садржаја у слободно време, основни проблеми младих у Србији. Министарство омладине и спорта поручује да има план којим ће обучити младе за сопствено предузетништво.

На семинару за младе и медије, који су организовали Министарство омладине и спорта и ОЕБС, млади су указали на незапосленост, неинформисаност и недостатак квалитетних садржаја којима би се испунило слободно време, као на своје основне проблеме и позвали представнике медија да промовишу акције и успехе омладине.

Због све већег насиља у школама, наркоманије и малолетничке делинквенције, ствара се слика о младима као проблематичном делу друштва, а не као о његовом потенцијалу, указују и млади и они који о њима брину. Због тога је упућен позив медијима да раде на томе да промене ту лошу слику.

Према речима Невена Тубића из Фонда за младе таленте, млади се етикетирају нечим што није добро.

"Ако ја прочитам да је 50 навијача пребило некога старости од 15 до 30 година, сви ће рећи 'а, види, ова омладина каква је'! То није 50 навијача, 50 младих људи, то је 50 хулигана, и ту јасно треба да се направи разлика", рекао је Тубић.

Милош Вујић из Канцеларије за младе у Ужицу рекао је да je незапосленост велики проблем омладине и других категорија становништва, али и недостатак просторија где би се млади окупљали и креативно уздизали.

У Србији постоје 103 локалне канцеларије за младе, захваљујући којима су многи први пут путовали, учили језике, али и нашли посао.

С обзиром на то да је међу незапосленима чак трећина младих, а да од свих запослених 80 одсто ради за другог, важно је обучити их да покрену сопствени бизнис.

Дарко Трајлов из Канцеларије за младе у Зрењанину каже да су младима потребна знања и средства, a и новац да би покренули свој бизнис.

Према речима министарке омладине и спорта Снежане Самарџић-Марковић, планирано је да 700 младих људи прође обуку за омладинско предузетништво. Пријавило се хиљаду, а већ више од 120 њих основало је своја предузећа.

"Мислимо да ће то допринети промени омладинске структуре ове земље, промени менталитета, а свакако, великој промени незапослености код младих", рекла је министарка.

Министарство омладине и спорта има стратегију за младе. Отворен је и портал Замисли живот, на којем млади могу да се информишу о могућностима за посао, праксу, путовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи