Млади за старе

Удружење грађана "Златиборски круг" из Чајетине покренуло пројекат "Млади за старе" чији је циљ унапређење квалитета живота старих особа.

Уз подршку Америчке агенције за међународни развој "Ју Ес Ејд", Удружење грађана "Златиборски круг" из Чајетине направило је пројекат који представља јавну кампању за израду Локалног акционог плана за старе у трајању од годину дана.

Истраживања показују да се породице и друштво о старима не брину довољно. Зато, пројекат "Млади за старе" има за циљ да унапреди квалитет живота старих особа тог краја.

Десанка Дуловић из села Мачкат каже да се раније више гледало на старе, а сада се живи на другачији начин. "Млади могу да поштују старе ако хоће, а ако неће онда нек пробају шта им је боље", каже Десанка.

Због посла, млади имају мање времена за родитеље који су принуђени да се сами сналазе, од посете до посете.

Млади из Чајетине на време су схватили да би за коју деценију могли да започну сличну причу. Зато су решили да промене обичаје и да помажу старима, да их посећују и указују околини на нихове проблеме.

"Старијима је најбоље помоћи комуникацијом, јер је њима потребна нека лепа реч, како би наставили даље, да би схватили да нису сами и да су млади увек ту за њих", каже ученица осмог разреда Марија Милинковић.

Координатор пројекта "Млади за старе" Зорица Милосављевић планира да укључи старе у пројекте у којима ће они јавно говорити о свом положају.

"Истовремено ћемо скренути пажњу јавности на положај старих тако што ћемо и њих укључити да буду управо на тим радионицама и састанцима, где ће из свог угла причати о свом положају, својим проблемима. Истовремено, омогућићемо низ неких догађања, вечери, програме", рекла је Милосављевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи