Добар закон, тешка примена

Закон о планирању и изградњи добро је написан, али је за инвеститоре тешко примењив. Изградњу кочи нејасна подела рада између четири министарства, кажу инвеститори.

Урађени урабанистички планови, решено питање власништва над земљиштем, брже добијање грађевинске дозволе и ефикасна легализација бесправо подигнутих објеката нека су од решења у новом Закону о планирању и изградњи. Инвеститори се, ипак, жале на његову примену.

Уколико грађани, али и домаћи и страни инвеститори, дођу да се распитају за градњу објекта сваки службеник у Србији рећи ће да је процедура за добијање грађевинске дозволе кратка, до 7 дана,  уз услов да имате сва потребна документа.

"За тај део посла имамо доста људи пошто је смањен обим захтева за издавање локацијских дозвола, што је узроковано изменом закона, неким новим правилима, превођењем права корисника у право власништва. Ми, практично, нисмо имали много захтева у ранијем периоду", рекао је Драган Викторовић, заменик начелника урбанизма из Краљева.

Инвеститори кажу да је Закон о планирању и изградњи добро написан, али да је у пракси тешко примењив и да је ова година за градитеље изгубљена. Указују на то да се често између четири министарства, за инфраструктуру, просторно планирање, финансије и пољопривреду не зна шта је у чијој надлежности.

Инвеститори траже да се формира радна група тих министарстава која би разрешила дилеме.

"Када одете у катастар и када желите да преведете парцелу на вас, они то не могу да ураде, а ви без превођења парцела и имовине не можете да се појавите код надлежног органа да вам изда дозволу. Начелници управа морају да рашчисте те проблеме, а они који нису спремни да раде морају да се склоне са тих места или да све пребаце у електронску форму", рекао је Топлица Спасојевић, из ИТМ групе.

Закон је прецизан, а на локалним самоуправама је да га тако и примене, кажу у Министарству за просторно планирање.

"У овом тренутку се мучимо да натерамо све администрације да га имплементирају на прави начин и мислим да ће то бити прави изазов за примену закона до последње канцеларије у свим општинама", рекао је министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић.

Због чега у 2010. години још немамо решене детаљне урбанистичке планове нико од надлежних нема прецизан одговор.

У ресорном министарству тврде да су за њихову израду спремили и новац и одредили рок од годину дана да их локалне власти спроведу. За инвеститоре је најважније да коначно почне примена гиљотине прописа о чему годинама слушају, посебно у процедури издавања грађевинских дозвола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи