Васкршње посланице

Архијереји СПЦ на челу са патријархом Иринејем упутили поводом Васкрса празничну посланицу у којој позивају духовну децу да чувају веру не речима, већ животом и делима. Београдски надбискуп Хочевар поручио да је овогодишње истовремено славље за хришћане Истока и Запада посебан дар, јер је тај празник извор стварања човека и космоса.

Поводом Васкрса, архијереји Српске православне цркве, на челу са патријархом српским Иринејем, упутили су и ове године празничну посланицу свештенству, монаштву и верном народу, у којој позивају "своју духовну децу" да чувају своју веру "не речима, већ животом и делима".

Уз позив на слогу и братску љубав, српски архијеји посебно поздрављају браћу и сестре на Косову и Метохији.

У посланици се истиче да свештенство и верни народ Божји на Косову и Метохији "у миру и љубави, смирењу и послушности, похађа своје храмове и светиње, учествује у богослужењу и причешћује се божанским Тајнама Христовим у ове свете и спасоносне дане".

Додаје се да владика Атанасије, који по одлуци патријарха и Светог синода привремено замењује епископа Артемија, посећује народ и светиње и "служи од царског Призрена до Велике Хоче и Пећи, и од подножја Шаре, преко Косовског Поморавља до Новог Брда и Митровице и до подножја Копаоника...".

У обновљеним светињама Косова, како се наводи, узноси се заједничка молитва свештенства и народа уз молитве Богу да се "врате мир и слобода на наше страдално Косово, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су наше највеће светиње, које су бисери православне културе и свеукупне хришћанске баштине".

Народу који живи у отаџбини и расејању архијереји СПЦ поручују да се радују Васкрсењу Христовом, које "нас позива да чувамо јединство своје свете Цркве и да никада своје земаљске интересе не претпостављамо интересу Заједнице и свеопштег добра".

Црква Христова, истиче се у посланици, "исповеда и проповеда најдубље достојанство и светињу људског живота, верујући у Васкрсење Христово којим је побеђен наш највећи и последњи непријатељ, а то је смрт".

"Васкрсење је библијска тајна, вековима скривана у недрима Старога Завета, а коначно објављена свету у Новом Завету - Васкрсењем Богочовека Исуса Христа из мртвих", подсећају архијереји наводећи имена старозаветних пророка који су најавили долазак Христа Спаситеља и новозаветне вере.

Посланица, у којој се наводе речи светог апостола Павла "ако Христос није устао, узалуд је вера наша", којима се објашњава суштине вере у Васкрсење, завршава се традиционалним васкршњим поздравом који размењују православни верници "Христос васкрсе" и Ваистину васкрсе".

Хочевар: Истовремена прослава Ускрса посебан дар

Надбискуп Београдске католичке надбискупије Станислав Хочевар поручио је поводом Ускрса да је овогодишње истовремено славље празника над празницима за хришћане Истока и Запада посебан дар "јер је тај празник извор стварања новог човека и космоса".

"Као да само Небо позива вернике свих географских и историјских подручја који исповедају наду у преображенску снагу Исуса Христа да теже за новим јединством", рекао је надбискуп Хочевар у Ускршњој посланици.

"Упркос томе што се свуда срећемо са економском кризом или нас плаше велике елементарне несреће и друге непогоде, ипак се радосно отварамо слављу највеће светковине Исусове победе над злом, грехом и смрћу", рекао је, подсетивши да је суштина празника у жртви Христовој за спас човечанства.

Надбискуп Хочевар је упутио благослов и честитао Ускрс свим хришћанима Истока и Запада уз традиционални поздрав православних хришћана - "Христос васкресе - ваистину васкресе".

"Славити Ускрс значи открити прави Пут живота и кренути управо тим Путем, са истом храброшћу као Исус", рекао је надбискуп и додао да је смрт на крсту "заправо рађање Непобедиве љубави".

У празничној поруци посебно се истиче да Католичка црква у оквиру те поруке прославља Годину свештеника који су позвани да својим животом и проповеди посведоче преданост Исуса Христа Оцу небеском и боље схвате потребе данашњих људи и помогну им да схвате поруку вере.

"Зато се ове године на посебан начин молимо за свештенике и тражимо за њих праву улогу и место у Цркви и друштву", истиче се у посланици и додаје да је свештеничка тежња Исусовој снази начин да се и црквене заједнице изведу на пут спасења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи