Уместо плате хлеб

Пекари земљорадњиче задруге "Будућност" из Куршумлије који раде искључиво у ноћној смени, три године уместо плате добијају по два хлеба дневно.

Петорица пекара земљорадњиче задруге "Будућност" из Куршумлије, који раде искључиво у ноћној смени, три године уместо плате добијају по два хлеба дневно.

Пекарима годинама уназад није уплаћиван допринос за здравствено и пензијско осигурање и немају здравствене књижице, а њихова задруга је у државном власништву.

Млађи радници, који не добијају ни два хлеба дневно, раде у нади да ће добити заостале плате и да ће им бити повезан радни стаж.

Петорица пекара месечно умесе и испеку више од 9.000 векни хлеба, али не памте када су последњи пут примили плате.

Уместо плате, њих свако јутро када крену кући после целоноћног рада, чекају по две векне хлеба, и тако већ три године.

Последњих година промењено је више директора задруге и радници су се свим директорима жалили и тражили исплату плате, али су им директори спремно давали увек исто објашњење - рачун задруге је у блокади и зато нема плата.

Милан Симић (40), из села Пљаково, сваки дан пешачи седам километара до посла, јер нема новца за превоз аутобусом. Каже да је принуђен да ради за два хлеба дневно јер има три малолетна сина, болесног оца, а његова супруга је умрла.

Његов колега Раде Веселиновић (40) такође има породицу у којој нико осим њега не ради.

Породицу издржава од пољопривреде издржава породицу, али, како каже, и два хлеба дневно добро дођу, јер од пољопривреде не може много да се заради.

Ноћу ради у пекари, а дању на имању и каже да ни сам не зна како то постиже.

"Живим у нади да ћемо добити оно што нам следује, заостале плате и повезивање радног стажа. Када се сабере све што нам дугују, нису то мале паре. Плашим се да напустим посао јер можда после нећу моћи да остварим своја права", прича Веселиновић.

Најмлађи радник пекаре Мирослав Лазић (34), ипак не напушта посао јер се нада да ће једном добити плату.

Можда ће једног дана добити своје заостале плате, или ће почети редовно да их прима, па ће, како каже, моћи и да заснује породицу.

"Другог посла нема. Два хлеба свако јутро однесем родитељима", каже Лазић.

И остала двојица пекара су у истом положају. Радни стаж им није уплаћен годинама, немају ни здравствене књижице.

Одговорни ћуте

Вршилац дужности директора земљорадничке задруге Драган Спасојевић, којег је пре неколико месеци именовао управни одбор, одбио је да агенцији Бета каже било шта о пекари, рекавши да има лоше искуство са новинарима. Он је оптужио поједине новинаре да његове изјаве извлаче из контекста.

И у инспекцији рада у Куршумлији одбили су да говоре о мукама радника пекаре земљорадничке задруге.

Инспекторка рада Милијана Ракић рекла је да се радници нису жалили инспекцији рада и додала да је инспекција прошле године по службеној дужности извршила контролу у пекари, али да о стању у пекари не може да говори.

Бивши директор задруге Драган Гвозденовић раније је рекао да је задругу затекао у катастрофалном стању и да је покушао да је подигне на ноге, али да то није успео.

Гвозденовић је убрзо смењен и за новог вршиоца дужности именован је Драган Спасојевић.

Суспензија због хлеба 

Куршумлијска задруга позната је јавности од прошле године, када је Гвозденовић суспендовао радника Милана Симића јер је, поред два хлеба које добија уместо плате, узео још један.

Гвозденовић је тада рекао да је добио дојаву да радници узимају више векни него што им следује.

Директор се затим, око пет сати ујутру, када се завршава ноћна смена, сакрио испред пекаре да се увери ко од радника краде хлеб, и тада је претресао Симићеву торбу и пронашао један хлеб више.

Директор му је тада одузео све хлебове, формирао комисију да направе записник и премере хлеб, јер је сумњао да су и она два редовна била тежа од стандардне тежине. Симић је комисији признао да је украо хлеб јер су два хлеба недовољна за његову петочлану породицу.

Након што је велики број медија објавио ту причу, Симић је враћен на посао, али је уследила тужба тадашњег директора против новинара који су извештавали о том догађају.

Гвозденовић је тврдио да су новинари изнели неистине јер су писали да је у Симићевој торби пронађен један хлеб више, али нису написали да су биле и две лепиње.

Током ускршњих празника пекара земљорадничке задруге у Куршумлији, ради пуном паром.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи