Срби нису склони пороцима?

Иако се у Србији дневно потроши 73 милиона цигарета, 40 одсто грађана свакодневно конзумира алкохолна пића, а најбољи љубавници у животу промене стотине партнера, стручњаци тврде да Срби нису склони пороцима.

Стручњаци сматрају да Срби нису склони пороцима и поред података да се дневно потроши 73 милиона цигарета, да 40 одсто грађана свакодневно конзумира алкохолна пића, а најбољи љубавници у животу промене стотине партнера.

Генетичар Миодраг Стојковић тврди да за пушење и криминал има "оправдања, јер људи, како у Србији, тако и у остатку света могу за то имати генетске предиспозиције".

"Истраживања показују да постоји генетска предиспозиција за пушење и криминал, међутим, не и за алкохол. Претерано уживање у алкохолним пићима је првенствено последица лошег утицаја друштва", рекао је Стојковић Танјугу.

Социолог културе Ратко Божовић сматра да је порок ствар појединца и да се не може "везивати за нацију", али је напоменуо да су "кризне деведесете и транзиција натерали грађане да спас, услед недостатка алтернативе, потраже у алкохолу".

"За Србију је карактеристична конфузна историјска ситуација, а потом и трагично, насилничко убрзање. Људи су страдали од стреса, депресије и сиромаштва, а онда кренули путем који није нарочито добар и који води у пропаст", навео је Божовић.

Како је истакао, грађани су протеклих деценија имали пуно разлога за индивидуалне, али и за колективне фрустрације.

"Последице колективне фрустрације су агресивно и аутоагресивно понашање, а претеривање са алкохолом, цигаретама или узимање наркотика, форма је самопоништавања, како социјалног тела тако и људског организма", објаснио је Божовић.

Промене партнера и уживање у сексу, каже секслог Саво Бојовић, данас се не могу сматрати пороком, јер је таква перцепција остала део прошлости патријархалног времена када се строго водило рачуна о моралним нормама.

"Све што је могло да угрози брачну сигурност проглашавано је за порок, а природне потребе су гушене", навео је Бојовић и додао да нема тачан податак колико партнера у животу промене грађани и грађанке Србије.

 Четири групе мушкараца

Мушкарци се, у зависности колико су склони преварама, навео је Бојовић, могу поделити у четири групе.

"Каријеристи који су и највернији, који чекају да их супруга подсети на брачне обавезе, они склони флерту и мушкарци који не презају од квалитетне авантуре, али никада не би угрозили брак и везу", прецизирао је Бојовић.

Међутим, навео је Бојовић, има и припадника јачег пола којима је секс на првом месту, а они чине четврту групу, а недевно је упознао и "рекордера у тој категорији", који је променио чак 830 партнерки.

Према његовим речима, слична правила важе и за даме, изузимајући последњу групу, иако су последњих година све слободније, како у облачењу, тако и у комуникацији са супротним полом.

"Ипак, све чешће сам у прилици да видим како се момци и девојке дистанцирају, не прилазе једни другима и чекају да онај други направи први корак, што је помало забрињивајуће", закључио Бојовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи