Љубав и нега као лек

Седмогодишња Кристина Ј. болује од хемипарезе, али успешно савлађује болест захваљујући бризи и љубави коју има у хранитељској породици Каличанин, у селу Ратина код Краљева.

Кристина Ј. болује од хемипарезе, ретке мишићне болести која је слична церебралној парализи. Међутим, ова седмогодишња девојчица, успешно савлађује болест захваљујући бризи и љубави коју има у хранитељској породици Каличанин, у селу Ратина код Краљева.

Кристина је од хемипарезе оболела одмах по рођењу у колективном центру за смештај расељених са Косова, у селу Самаила код Краљева. Била је прикована за постељу и без развијене способности говора.

Њен самохрани отац није могао адекватно да је лечи. Међутим, све се променило пре две године када ју је прихватила хранитељска породица. Мирјана Каличанин ју је одгајала као своје најрођеније и сада води рачуна о њеном оздрављењу.

Девојчица је стала на ноге. Сваког дана ради физичке и говорне вежбе које су преписали лекари. Одмах после Васкрса спремају се за систематски преглед за упис у први разред.

Мирјана Каличанин каже да се девојчица одмах лепо уклопила у своју другу породицу и да се лепо слаже са децом из комшилука.

Истиче и да редовно иду код лекара, логопеда и дефектолога, а сваке године води Кристину у Бању Ковиљачу.

Кристина је љубимица породице. Најбоље се, каже, слаже са Милицом Каличанин која има 12 година. Једва чекају да Милица дође из школе да се загрле и играју заједно.

Кристина је идеалан пример како се гради поверење у хранитељској породици, тврде у Центру за социјални рад у Краљеву.

Директорка Центра, Светлана Дражовић, наводи да се Мирјана као хранитељица изузетно залаже у неговању девојчице и да јој у томе свесрдну помоћ пружају сви чланови њене породице. Зато су резултати изванредни.

У Краљеву има 44 хранитељске породице које брину о 70 деце. Још десет хранитељских породица је завршило специјану обуку у Центру за социјално.

Локална самоуправа и Центар за социјално, приређују традиционални донаторски доручак 7. априла ради прикупљања помоћи за децу без родитељског старања која напуштају хранитељске породице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи