Велика субота

Патријарх српски Иринеј служио на Велику суботу литургију Василија Великог у Цркви светог Марка. Надбискуп Хочевар служио у катедрали Светог Антуна.

Хришћанске цркве које ове године истовремено прослављају празник Васкрсења и све дане у Недељи страдања, обележили Велику суботу, други дан хришћанске жалости, после Великог петка - дана распећа и смрти Христове.

Патријарх српски Иринеј служио је литургију Василија Великог у Црква светог Марка у Београду.

У поноћ, патријарх Иринеј служи литургију у спомен Храму светог Саве на Врачару.

Обредом благослова ускршњег огња испред катедрале Светог Антуна и потом паљењем свеће која се уноси у затамњени храм као симбол светлости Христовог ускрснућа вечерас је почела служба бдења коју је предводио београдски католички надбискуп Станислав Хочевар.

После обреда у коме се пламен огња као симбол Христове светлости преноси на свеће верника почела је молитва ускршњег бдења са читањем делова Старог и Новог завета о спасењу јеврејског народа под Мојсијем а потом и хришћана чије спасење почње доласком и васкресењем Христовим.

У поздравној речи и проповеди у време вечерње службе коју је преносила Радио-телевизија Србије, надбискуп Хочевар је најпре поздравио госте међу којима и министра вера Богољуба Шијаковића и позвао хришћане Истока и Запада који се истовремено спремају за ускршње славље да размисле о поуци празника и снази васкрслог Спаситеља који на отвара пут јединства и победе над безнађем и мржњом.

"Ове године када сви хришћани заједно славе Ускрс, Христ нас позива да то не буде само заједнички датум већ да победимо свако неразумевање", поручио је надбискуп нагласивши да то значи победити таму у друштву и не дозволити да "побеђују они који нас стално враћају у прошлост".

Молитву је пратио хор српско-јеврејског друштва под управом Ђорђа Станковића.

На овај последњи дан недеље страдања и смрти, верници целивају плаштаницу на Христовом гробу која се на Велики петак свечано износи пред православне олтаре и крајем дана у суботу, пред славље Васкрсења, уз посебан ритуал опхода око цркве уноси у олтар.

Поноћном Васкршњом литургијом светог Василија Великог завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења.

На Велики петак, патријарх Иринеј одржао је у Саборној цркви у Београду вечерњу службу са изношењем плаштанице.

Богослужењу су присуствовали председник Србије Борис Тадић и министар вера Богољуб Шијаковић, као и велики број верника.

Патријарх Иринеј је у обраћању верницима говорио о пророштву Христвовом, као и о порукама које су о њему оставили други пророци.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је у петак мису у Цркви светих Ћирила и Методија на Бановом Брду у Београду. Миси је присуствовао председник Борис Тадић и велики број верника. Тадић је први председник државе, који је посетио ту цркву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи