Популарна продаја знања

Ближе се завршни испити и лакше се посеже за огласима и сајтовима који нуде израду семинарских, матурских и дипломских радова. Цене се крећу од 1.000 до 3.000 динара, у зависности да ли се купује већ готов рад или се тражи израда новог. Правници кажу да ову врсту бизниса закон не забрањује.

Продаја знања, рекло би се, са доласком пролећа, све је популарнија. Ближе се завршни испити, јури се што бољи успех и све се лакше посеже за огласима и сајтовима који нуде израду семинарских, матурских, па чак и дипломских радова.

Цене су различите и крећу се од 1.000 до 3.000 динара у зависности од тога да ли купујете већ готов рад или тражите израду новог. Правници кажу да ову врсту бизниса закон не забрањује.

Кад основцу домаћи напише неко други - одмахнемо руком, као на стари, већ прихваћени обичај. Међутим, кад се то дешава са дипломским радом - реакције су другачије.

"Чему сврха његовог школовања, ако не уме сам да га уради. Са једне стране могу да разумем ту потребу пошто је систем мало ненормалан и понекад и нереалан, али са друге странето не одобравам", рекао је један од студената.

Неко од тих који су се послужили таквом преваром сутра ће нам лечити дете, заступати нас пред судом, пројектовати мостове или домове у којима треба да живимо.

Иза продаје знања стоје интелектуалци 

Има и оних који кажу да иза тих сајтова и огласа стоје интелектуалци који, на жалост, не раде или имају мале плате, па се сналазе како би зарадили динар више. Ипак, професори кажу - то није оправдање.

"То је превара и врло често плагијат јер преписују једни од других. На жалост овде то нико не прогања. На западу постоје Институције које проверавају да ли је нешто плагијат и да ли је скунуто са Интернета", рекао је Љубиша Рајић, професор са Филозофског факултета.

Интернет понуда тема дипломских радова је богата, могу их наручити и студенти из бивших југословенских република, а постоје и детаљна упутства са бројем текућег рачуна на који треба да се уплати новац, како би се рад добио.

И поред очигледних трагова, чини се да се нико озбиљно не бави санкционисањем оваквих превара.

"Права адреса је Републичко јавно тужилаштво, а предходно и полиције, уколико овога има, а постојање сајтова и огласа то сведочи да таква понуда постоји, да се то испита и да се види шта са тим треба да се уради", навео је професор кривичног права Горан Илић.

Наручивање докторских дисертација, је далеко скупље, и до таквих стручњака долази се искључиво по препоруци.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи