Караџић: РТС не уме да препозна људска права

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права Србије Марко Караџић оценио да РТС "не уме и не жели да препозна шта су то људска права и како се и зашто за њих треба борити".

Реагујући на изјаву главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Марко Караџић оценио је да РТС "не уме и не жели да препозна шта су то људска права и како се и зашто за њих треба борити".

"Ваш и мој посао у принципу би требало да имају макар једну заједничку тачку - обојица бисмо морали да спречавамо да опасни национални, верски, антимањински и сви други стереотипи владају нашим јавним мњењем", навео је Караџић у саопштењу достављеном медијима.

Он је рекао да му Стефановићева реакција на његову примедбу да је у "Дневнику" РТС емитованом 31. марта "учињен ако ништа, оно груб превид", показује "да РТС, као јавни сервис или барем ви, као један од челних људи у тој установи - то, или не разумете, или што ми је вероватније, нећете да схватите".

"Спојим ли то са методом коју сте изабрали да би сте ме демантовали - која заиста припада прошлим временима - постаје јасно да оно што би требало да буде јавни сервис, а у ствари је ваша кућа - не уме и не жели да препозна шта су то људска права и како се и зашто за њих треба борити", оценио је Караџић.

"Подсећам Вас да у 'Дневнику', који сам критиковао, наводите без цитирања 'по сопственом признању Јевреји су морали и о парама'", рекао је Караџић и упитао "имате ли и свог Рома који би потврдио да је одлично што их зову погрдним именима и малтретирају где стигну"?

Државни секретар је 1. априла позвао РТС да се јавно извини свим Јеврејима и грађанима Србије, јер постоји основана сумња да су извештавајући користили говор мржње, који је заснован на већ постојећим предрасудама и дискриминаторским ставовима о Јеврејима.

Караџић је објаснио да је 31. марта у Другом дневнику вест о састанку министарке правде Снежане Маловић са представницима Јеврејске општине, који се односио на суђење припаднику нацистичке јединице Петеру Егнеру због учешћа у егзекуцији 17.000 цивила током Другог светског рата, неопходности доношења закона који спречава негирање холокауста, али и о реституцији, завршена реченицом "Јевреји су морали и о парама".

Изјава Караџића да је РТС користила говор мржње представља "покушај политичког лова у мутном", оценио је 1. априла Стефановић.

"Изјаву Марка Караџића не могу да прокоментаришем другачије него као, рекао бих, срамотни покушај политичког лова у мутном који заиста не заслужује никакав озбиљнији коментар", рекао је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи