Без дискриминације у школама

У редовну школу од ове године укључују се и деца са сметњама у развоју, што значи да ће почети да се примењује инклузиja. Да би се деца са сметњама у развоју радовала одласку у школу са осталим вршњацима, потребна је темељна припрема целе заједнице.

Упис око 80.000 првака у Србији почео је јуче и званично ће трајати до краја маја. Новина је што се од ове године у редовну школу укључују и деца са сметњама у развоју, што значи да ће почети да се примењује инклузија.

Како би се деца са сметњама у развоју радовала одласку у школу са осталим вршњацима, потребна је темељна припрема свих наставника, ђака и целе заједнице. У први разред крећу малишани рођени од 1. марта 2003. до краја фебруара 2004. године.

Лара је већ првог дана уписа посетила школу у коју планира да иде. Знатижељна је и нестрпљива да упозна нове другаре. Међутим њена мама је забринута. Лара је дете са сметњом у развоју, а школа није прилагођена њеним могућностима.

"Бринем за безбедност, посебно у установама као што је ова школа, где немају рукохвате у улазним степеницама, где у гомили деце која се гуркају и пролазе у брзини моја Лара може да изгуби равнотежу и повреди се", рекла је Ларина мајка Биљана Дотлић.

Дотлићева је нагласила да би Лари била од користи помоћ личног асистента који је, по закону, обезбеђен, али, нажалост, родитељи морају сами да га пронађу ангажују и плате, а то кошта из разговара са родитељима око 150 евра.

До првог септембра, школе би требало да буду спремне за рад са том децом. Између осталог, то значи да имају индивидуални образовни план прилагођен детету.

"Стручни кадар је завршио факултете. Надам се да би могао да прати рад са том децом", рекао је Зоран Прибићевић из Основне школе "Кнегиња Милица".

За инклузију морају да се припреме сви осим деце са сметњама. У процес морају бити укључена сва деца, родитељи, наставници, теткице у школама, али и друштво у целини мора да превазиђе предрасуде.

"Ако се адекватно поступи, деца неће имати трауме, али исто тако, ако се неадекватно поступи и деца која имају и немају инвалидитет могу да имају много проблема", рекла је Весна Богдановић из Центра за развој инклузивног друштва.

Министар просвете Жарко Обрадовић позвао је родитеље да будуће прваке упишу до краја маја да би се знало колико има деце са сметњама у развоју у редовним школама и како би се обавиле припреме до почетка нове школске године.

Обрадовић је рекао да треба сви да буду спремни за тај почетак и додао да не значи да ће се решити сва питања, али да је то једна велика новина у образовном систему.

Без обзира на још недовољну припремљеност школа, стручњаци подржавају укључивање деце са сметњама у редовну наставу, јер је важно да сва деца расту заједно, да се друже и међусобно уче толеранцији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи