Без договора о минималној заради

Социјално-економски савет ни данас није постигао договор о минималној заради у Србији за првих шест месеци ове године. У случају да се не постигне консезус у Савету, одлуку доноси Влада.

Договор о минималној заради за период јануар-јун за ову годину ни данас није постигнут на седници Социјално-економски савета.

У случају да се не постигне консензус у Савету, одлуку доноси Влада Србије, наводи се у саопштењу.

Министарство финансија предложило је повећање минималне зараде са 87 на 90 динара по сату, али је Унија послодаваца је то одбила наводећи да нема реалних средстава за исплату из сопствених извора.

Унија је условила прихватање минималне зараде од 90 динара, тиме да се неопорезовани део зараде који тренутно износи 5.900,00 динара подигне на на 10.950 динара. На тај начин Унија би компензовала повећање минималне зараде радника.

"Повећање минималне цене рада од три динара свакако није довољно, али је у овим условима и то доказ да водимо рачуна о најугроженијима", рекао је Љајић, који тренутно председава Социјално-економским саветом.

"Влада сада по Закону мора да донесе одлуку о минималној цени рада и то ћемо и учинити на наредној седници", рекао је Љајић.

Љајић је рекао да је Унија послодаваца прво дала начелну сагласност за повећање цене радног сата са 87 на 90 динара, али су данас, како је рекао, изнели аргументе против.

Незадовољство због непостигнуте сагласности о минималној цени рада раније је изразио и председник Савеза самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић, поручивши да тај наутицајнији синдикат неће одустати од свог предлога.

Предлог синдиката је био да минимална цена радног сата износи 100 динара, а пошто се на претходној седници одржаној 11. марта Унија послодавца није сагласила, нови предлог у износу од 90 динара утврдила је Влада Србије.

Претходно, на седници 11. марта, није постигнут договор о износу минималне зараде. Тада су послодавци одбили захтев сидиката за повећање са 87 на 92 динара по сату, а тај износ је био превелик и за буџет Србије из ког се исплаћују зараде запосленима у државној управи и јавним службама.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић тада је рекао да синдикати неће одустати од захтева за повећање минималне цене рада и најавио протесте ако се не постигне договор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи