Бољевић: Вансудским путем до решења

Друштво судија Србије позвало Нату Месаревић на разговор како би решили проблем вансудским путем. И поред реформи, судије и даље преоптерећене, оценила председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Председницу Високог савета судства Нату Месаровић позвало је Друштво судија Србије да разговарају о проблему насталом услед реизбора судија и да тај проблем реше вансудским путем.

"Сматрамо неопходним да струковно удружење судија и Високи савет судства, као тело које управља судским системом, размене мишљења и установе да ли је могуће да се ситуација у правосуђу, у којој је трећина судија остала без посла, поправи", истакла је Бољевић.

Пред Уставним судом Србије у току су поступци по жалбама више од 1.000 неизабраних судија и да они очекују да ће Уставни суд приоритетно и одговорно убрзати поступање по њиховим жалбама, подсетила је Бољевић.

"Ми смо учинили први корак да видимо да ли можемо разговорима да то стање побољшамо", рекла је Бољевић.

Судије захтевају да се одлуке о реизбору пониште, да се утврди да су повређена њихова права на правично суђење и да се затим у "нормалном поступку" пред "нормалним и комплетним Високим саветом судства" за њих спроведе поновни реизбор, нагласила је председница Друштва судија Србије и додала да судије за које се докаже да нису били достојни и несавесно вршили функцију, не треба да прођу.

Према њеној оцени, иако се реформом настојало да се судови растерете, равномерна оптерећеност судова није постигнута.

Споро извршење пресуда

Бољевић је навела податке да у прва два месеца ове године један судија у Београду у просеку има 270 предмета, судија у Новом Саду 375 предмета, у Крагујевцу 105, а судија у Нишу има у просеку 154 предмета.

Због недовољног броја судија, нема ефикасног извршења пресуда, рекла је Бољевић наводећи пример извршног судије у Крушевцу, који је задужен за 27.000 случајева.

Судије Вишег суда у Београду, који поступају по жалбама грађана, имају по 1.380 предмета и због тога, грађанин који сада преда тужбу, доћи ће на ред за три године, рекла де председница Друштва судија.

Председник Управног одбора Удружења тужилаца Србије Горан Илић је рекао да, иако је то удружење постигло "неку врсту" договора са Државним већем тужилаца, које је усвојило њихове предлоге, неће одустати од поступка пред Уставним судом.

Наша оцена да је општи избор тужилаца и заменика јавних тужилаца обиловао озбиљним недостацима остаје, али упркос договору са Државним већем тужилаца, нисмо позвали наше чланове да повуку своје жалбе пред Уставним судом, предочио је Илић на заједничкој конференцији са Друштвом судија Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи