Нови дневни боравци за децу с аутизмом

Ове године планирано да се у унутрашњости Србије отвори неколико дневних боравака за децу са аутизмом, најавио министар Љајић и додао да ће у наредном периоду посебна пажња бити усмерена на помагање породицама деце с инвалидитетом.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић најавио је да је, осим реконструкције стационара у Шапцу, у 2010. години планирано и отварање неколико дневних боравака за децу са аутизмом у унутрашњости Србије.

Љајић је, после обиласка Стационара за децу и омладину са аутизмом на Бежанијској коси, оценио да та установа може бити добар модел на који начин се држава односи према онима којима је помоћ неопходна.

"У последње две године у реконструкцију и адаптацију стационара уложено је око 200.000 евра и то показује нашу намеру да помогнемо деци са аутизмом и њиховим породицама", рекао је министар и напоменуо да се у том објекту сада налази 48 малишана, а њих седморо са тим развојним поремећајем су на листи чекања.

Љајић је, поводом обележавања 2. априла - Светског дана борбе против аутизма, рекао да се у свету на око 10.000 здраворођене деце роди 50 малишана са аутизмом.

"У Србији је тачан број деце са аутизмом непознат, јер нема прецизне евиденције, осим када је реч о малишанима који се налазе у стационарима", објаснио је министар.

Министар је рекао да у Београду постоје два дневна боравка за децу и омладину са аутизмом, а да у унутрашњости Србије ради и 10 организација са неком врстом радионица и дневних боравака.

Према његовим речима, посебни напори ће у наредном периоду бити усмерени на помагање породицама деце с инвалидитетом.

"Желимо да подстакнемо потенцијале деце оболеле од аутизма", нагласио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи