Велики петак

Патријарх српски Иринеј служио у Саборној цркви у Београду, поводом Великог петка, вечерњу службу са изношењем плаштанице. Богослужењу у Саборној цркви и миси у цркви Светих Ћирила и Методија присуствовао председник Србије Борис Тадић.

Хришћанске цркве које ове године истовремено прослављају празник Васкрсења, обележавају Велики петак, дан када је на Голготи распет и умро Исус Христ.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј одржао је у Саборној цркви у Београду вечерњу службу са изношењем плаштанице.

Богослужењу су присуствовали председник Србије Борис Тадић и министар вера Богољуб Шијаковић, као и велики број верника.

Патријарх Иринеј је у обраћању верницима говорио о пророштву Христвовом, као и о порукама које су о њему оставили други пророци.

"Када се испуни оно што је речено о Исусу и оно што је он рекао, значи да ће се испунити речи Јеванђеља и то треба да знамо када се сећамо оног што се на данашњи дан догодило на Голготи у Јерусалиму", рекао је патријарх.

Како је истакао, распеће Исуса највећи је пад људског рода, али је њиме исказана и највећа љубав божија за род људски. 

Служба у манастиру Грачаница

Изношењем плаштанице која симболизује полагање Христа Спаситеља у гроб, у већини манастира на Косову и Метохији обележен је Велики петак.

Вечерњу службу са изношењем плаштанице у манастиру Грачаница служио је администратор Епархије рашко-призренске владика Атанасије, уз саслужење свештеника ове Епархије.

Обраћујући се окупљеним верницима Атанасије је рекао да треба да узмемо свој крст, са њим да идемо, јер ће како је нагласио "он бити наше спасење" и позвао да се иде за Христовим Јеванђељем и Христовом црквом.

Вечерња служба са изношењем плаштанице служена је и у манастиру Св. Димитрија у северном делу Косовске Митровице, као и у манастиру Бањска на северу Космета.

Миса у цркви Ћирила и Методија

У католичкој цркви Светих Ћирила и Методија на Бановом брду у Београду вечерас је обележено страдање и време смрти Исуса Христа, а молитву поводом хришћанске жалости и Великог петка предводио је београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Молитву и обред је уз надбискупа служио и ватикански нунције у Београду Орландо Антонини са свештенством те београдске католичке цркве.

Миси је присуствовао и председник Србије Борис Тадић, који је први председник који је посетио ту цркву. 

На крају молитве надбискуп Хочевар је захвалио председнику Тадићу који је својим присуством, како је рекао, показао да на овај велики празник жели да буде са свим грађанима наше земље.

"Ово је дан великог лека, јер је Исус имао праве одговоре за нас хришћане", рекао је надбискуп Хочевар верницима, нагласивши да је Христос вољно изабрао смрт и својом жртвом поучио људе да теже миру и помирењу.

Према његовим речима, католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне и чини све да би они на крају живота имали Христов мир.

"Ми хришћани смо се поделили и данас се Христу молимо да сви који у њега верујемо буде једно", поручио је надбискуп Хочевар.

Обред у католичкој цркви завршен је целивањем кипа Христовог распетог на дрвеном крсту, чиме се верници симболично опраштају од распетог спаситеља.

Дан хришћанске жалости

На Велики петак, Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде разапет на крсту.

Гледајући шта народ и војници раде са њим, рекао је: "Оче, опрости им, јер не знају шта раде".

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства.

У православним црквама не служе се литургије, већ се богослужења најављују дрвеним клепалима. Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља христову сахрану.

Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса који се слави од поноћи и када се, у знак васкршње радости, оглашавају и прва звона.

Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнијих у Недељи страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења, који све хришћанске цркве ове године обележавају у недељу, 4. априла.

На Велики петак се пости, једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом, која симболизује Христову крв.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи