Почео упис ђака првака

За будуће прваке упис у школу почиње данас, а ове године у учионицу први пут ући ће 79.600 првака. Испитивање детета и проверу спремности обавља психолог и педагог. Бесплатне уџбенике добијаће ученици првог и другог разреда.

Упис у школу за будуће ђаке прваке почиње данас и трајаће до краја маја, мада родитељи могу да упишу децу све до почетка школске године.  У први разред крећу малишани рођени од 1. марта 2003. године. Бесплатне уџбенике добијаће ученици првог и другог разреда.

Овог септембра у учионицу први пут улази 79 600 првака, односно 1 600 малишана више него прошле године.

У Београду је петнаест и по хиљада првака. Испитивање детета и проверу спремности обавља психолог и педагог детета на његовом матерњем језику.

"То је тест које свако дете лако положи, има мало приче, мало цртања, мало разговора са родитељем и ми из тог цртежа видимо ко је доминантан у породици", рекао је директор ОШ "Стари Град" Бранислав Вучинић.

Секретарка Основне школе "Стари Град" Љиљана Бранковић каже да је приликом уписа детета у школу потребно донети извод из матичних књиге рођених, потврду о здравственој способности детета за упис у школу, уверење о савладаном предшколском програму, место пребивалишта.

"Нама преостаје да им пожелимо добродошлицу", поручује Бранковићева.

Упис без дискриминације

Нова законска решења прописују да се сва деца укључују у систем образовања без дискриминације по било ком основу.

У редован систем образовања уклучују се и деца са сметњама у развоју, па су школе дужне да у случајевима када је то потребно, донесу индивидуални образовни план прилагођен детету.

"По новом Закону система образовања и васпитања ми смо предузели такве мере јер желимо да се што више деце упише у први разред основне школе, да не постој еадминистративне препреке које ће њих спречити да уђу у школу", рекао је министар просвете Жарко Обрадовић.

Ако је дете старије од седам и по година, због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред, на основу претходне провере знања.

Поред државне, деца могу да се упишу и у приватне основне школе које раде по званичним плановима и програмима.

Данас ће лиценце, односно дозволе за штампање уџбеника добити 20 издавача у складу са новим Законом о уџбеницима и другим наставним средствима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи