Читај ми!

Дунав у Србији неће прећи ниво ванредне одбране од поплава, хидролог РХМЗ-а објашњава шта је томе узрок

Циклон "Борис" експлодирао је изнад средње Европе пре десетак дана и подигао нивое неких река на историјски максимум. Иако се Дунав излио код Будимпеште, врх воденог таласа код Бездана очекује се да не пређе нивое који су у границама ванредне одбране од поплава. Хидролог РХМЗ-а Дејан Владиковић каже за РТС да код Земуна Дунав неће достићи ни тај ниво.

Дејан Владиковић наводи да се врх воденог таласа код Бездана очекује у току сутрашњег дана, док се Дунав приближио мерама ванредне одбране код Новог Сада.

Наводећи да је тренутни врх таласа негде између Баје и Мохача, узводно у Мађарској, Владиковић истиче да се код нас не очекују већи проблеми.

"Дунав код Бездана неће превазићи границу ванредне одбране од поплава. Редовна одбрана је у том рејону проглашена још пре неколико дана", подсећа хидролог.

"Врх таласа код Новог Сада очекује се да ће достићи 27. септембра, испод границе ванредне одбране од поплава. Код Земуна ће бити мањи прираст водостаја, што значи да неће ни ући у мере редовне одбране", наводи Дејан Владиковић.

Са друге стране, Владиковић је указао на то да у небрањеним подручјима када су овакви водостаји увек се долази до разливања.

Локално становништво је већ припремљено и они су се с таквим ситуацијама саживели. "Предузете су неке мере што се тиче измештања ствари. Обилазе се нека слаба места на насипима и црпним станицима, али не постоји разлог за велику бригу", каже Владиковић.

Хидролог РХМЗ-а указује на то да су узводно водостаји река виши будући да су имали и раније кишне епизоде. "Читава средња Европа, јужна Немачка, Аустрија и Чешка, Словачка имали су и раније честе падавине, па је земљиште много наквашеније него код нас", каже Владкиковић.

Подсетио је да је због ниског водостаја РХМЗ издавао упозорења за ниске пловидбене нивое на целом току Саве у Србији и на појединим деоницама Дунава, што је омогућило да овај водени талас корита река лако приме.

Цео разговор са Дејаном Владиковићем можете погледати у видеу на почетку текста

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи