Читај ми!

Када пут до куће води преко парничног поступка

Недавном изградњом зида у делу Гламочке улице на Звездари улази оближњих кућа буквално су блокирани, прилаз колима немогућ, а станари принуђени да се провлаче поред зида како би изашли на улицу.

До своје куће провлаче се између зидова. Власништво над парцелом је неприкосновено, али мора да се гради по прописима. Закон је јасан и предвиђа све, па чак и угао под којим сунчеви зраци улазе у комшијске собе.

"То се дефинише кроз правило упадног угла сунца од 57 степени, то је нека гаранција да највећи део дана објекат има ненарушено природно светло. Кад год је то мање ту имамо ситуацију нарушавања неких услова живота и ту су у питању нелегалне градње, пробијање висине што се дешавало у претходним деценијама", објашњава главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Прописано је и колико најмање објекат мора да буде удаљен од суседног плаца.

"Оно се најчешће дефинише као метар и по са једне, а 2,5 метара са друге стране удаљење од границе парцеле, што је минимално удаљење од 4 метра. Оно је знатно веће уколико је објекат виши, ово се односи на појединачне стамбене објекте, уколико је објекат виши, у одређеним ситуацијама је то једна трећина висине објекта, у другим ситуацијама је једна петина висине објеката и у том случају само отвори помоћних просторија могу да буду окренути једни према другима", каже Стојичић.

Грађевинска дозвола дефинише услове градње, удаљност, висину.

"Уколико чак друга страна има грађевинску дозволу и урадила је све по прописима онако како општа акта налажу, страна која је угрожена на неки начин или подизањем објекта или немогућношћу да приђе својој парцели мора то своје право остварити у цивилном грађанском парничном поступку и то тако што ће тражити право које има. Основно право би било право службености, јер не можете никога одсећи без обзира што имате сва права на својој парцели, да има нормалан приступ својој парцели", наводи адвокат Александар Радивојевић.

У оваквим ситуацијама потребно је да вештаци утврде стање на терену.

"Уколико је једин начин да се до парцеле дође тако што ће се установити пут пролаза преко тог такозваног послужног добра, онда ће се врло лако добити пресуда. На основу те пресуде изградиће се објекат на парцели, али ће морати да се остави пролаз и могућност доласка до парцеле власника парцеле", каже адвокат.

Део зида на Звездари у Гламочкој улци, који су станари неколико кућа морали да прескачу како би изашли на улицу, срушен је и за сада нема нових грађевинских радова, бар док се не провери сва документација, укључујући и дозволу за градњу.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи