Обележена годишњица отмице у Штрпцима

Бошњачка демократска заједница и Исламска заједница у Србији обележиле су годишњицу отмице у Штрпцима, а лидер БДЗ-а и народни посланик Муамер Зукорлић је тим поводом поручио да је темељ политичке идеје за коју се залаже истина, правда и једнако третирање свих грађана, те да је стога важно учинити све да се сазна истина и оствари макар релативна правда.

Нагласио је да без обзира на политичке калкулације и коалиције Бошњачка демократска заједница никада неће одустати од духовних вредности и остваривања права Бошњака, а нарочито породица жртава.

"Зато је недопустиво да највише власти у Београду до данас ћуте о овом злочину у коме су убијене невине жртве, грађани Србије", рекао је Зукорлић.

Из воза у железничкој станици Штрпце, 27. фебруара 1993. године, отето је 18 Бошњака и један Хрват, који су потом ликвидирани.

Зукорлић је рекао да је лепо слушати поруке помирења из Београда, али је додао да оне морају добити и суштински облик како би се сви грађани Србије осећали сигурно и равноправно.

"Наша рука помирења је испружена, базирана на истини уз пуно достојанство поштовања за сваку жртву. Политичке компромисе можемо правити на другим стварима, али око суштинских, људских, породичних, националних, народних, индивидуалних и колективних права неће бити уступака", навео је Зукорлић.

Позвао је Бошњаке да у првом реду, како је рекао, негују и учврсте властити идентитет како би из тога црпили снагу да уважавају и поштују носиоце других идентитета.

Организатор манифестације Самир Тандир је у обраћању истакао захтеве породица жртава од којих су најважнији: инсистирање према Влади Србије да утврди ко су инспиратори овог догађаја и да се исти без обзира на којој су се позицији власти у том тренутку налазили процесуирају, да се утврде и процесуирају сви егзекутори невиних жртава, те да се породицама жртава осигура статус цивилних жртава рата и додели репарација.

Тандир је поновио и захтев локалним властима да се плато испред Дома културе у Пријепољу назове Трг жртава отетих у Штрпцима.

Председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Мевлуд Дудић је истакао да још увек нису пронађени посмртни остаци убијених и да је важно да сви који могу учине напоре како би породице и сви муслимани могли убијенима макар клањати џеназу.

Након комеморативне академије, манифестација је настављена традиционалном шетњом кроз центар града и учењем Фатихе и минутом ћутања на споменику жртава отмице у Штрпцима, саопштено је из БДЗ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи