Борба се ледом на Дунаву се наставља

У доњем току Дунава траје борба са леденим плочама. Домаћи "Гребен" безбедно је испратио потискивач "Бор" до Ђердапа где чека инструкције са румунске стране, а затим се вратио до Смедерева.

На пристаништу теретне луке у Смедереву ледоломац "Гребен" је укотвљен. Ту ће одмарати до јутра где ће сачекати даље инструкције. Током дана, разбијен је лед који је прекривао Дунав код Смедерева. Дебљина леда била је 20 центиметара, а циљ је био да се ослободи пловни ток.

"Ако би дошло до плутања санти дошло би до нагомилавања и таложења санти леда, тако да би представљало потенцијалну опасност за објекте и материјална добра овде у луци у Смедереву", наводи Бранислав Милешић, шеф Лучке капетаније.

Седмочлана посада ледоломца "Гребен" дејстовала је узводно од Ђердапа до Смедеревске луке ослобађајући пловни ток да би већа количина леда коју очекују када мађарски ледоломци ослободе Дунав на северу могла безбедно да прође.

"Тешко је и напорно, међутим ми смо уиграна посада која то јако добро подноси и то нама не смета. То је наш посао", објашњава официр Горан Богдановић, други заповедник "Гребена".

У теретној луци у Смедереву заробљено је 30 баржи које са обале контролише посада. Температура Дунава је 0 степени, а водостај је 460 центиметара.

Уз велике напоре један од два ледоломца из Мађарске пробио се кроз ледену баријеру у даљској кривини. Ледене санте биле су високе преко два метра, а баријера је дуга око 15 километара. Ледоломац је тиме направио узан пролаз кроз лед, како би се наставило постепено ломљење леда. У помоћ су стигла још два мађарска ледоломца и радиће на потезу од Новог Сада до Београда.

Хидролози упозоравају да ће се због временских прилика и наредних дана повећати дебљина леда на рекама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи