Већина грађана региона тврди да не гледа ријалити програме

Истраживање агенције ИПСОС је показало да већина грађана у региону тврди да не гледа ријалити програме, док у негативну слику жуте штампе убрајају и то да не допроноси рушењу табуа и предрасуда.

"Имајући у виду да подаци о гледаности ТВ програма у извесној мери одступају од ставова исказаних о питању - колико често прате ријалити програме на телевизији, могли бисмо слободно закључити да је још увек, у читавом окружењу, присутна оцена о социјалној непожељности оваквих медијских садржаја", показало је истраживање.

Испитаници су одговарали и на питање у којој мери су сагласни са мишљењем да таблоиди, поред мноштва негативних ствари, ипак имају и позитиван утицај на рушење табуа у нашем друштву, односно, да отврају и пишу о темама о којима се други ретко усуђују.

Истраживање је показало да је јасан осећај јавности у региону да жута штампа, као друштвени феномен, има негативну социјалну конотацију и да није допринела рушењу табуа.

"Зато и преовлађује став, у већини земаља, да ова врста медија није битно допринела у разбијању предрасуда и рушења табуа. Чини се да једино у Хрватској имамо одступање од овог увреженог уверења, мада се ипак на крају може стећи утисак да се јавност у региону и о овом питању значајно конфронтира", показало је истраживање.

Прикупљање података је обављено од 20. новембра до 30. новембра 2015. године.

Истраживање агенције ИПСОС урађено је за потребе емисије новог серијала "Окружење", медијског пројекта у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи (ЦДРСЕЕ), коју ће РТС и јавни сервиси осталих земаља региона емитовати у петак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи