Шарчевић: Докторат Малог је питање Сената универзитета, а не министарства

Министар просвете Србије Младен Шарчевић рекао је поводом оспоравања доктората градоначелника Београда Синише Малог да је аутономија универзитета до те мере широка да је улога ресорног министарства само да "обезбеди паре и да евентуално коментарше".

Поводом одлуке Сената Универзитета у Београду да од Факултета организационих наука (ФОН) затражи формирање стручне комисије која ће анализирати оспорену докторску дисертацију градоначелника Београда Синише Малог Младен Шарчевић је рекао да је то питање Сената (универзитета) и да је реч о читавом низу процедура.

Навео је и да је у изради нови Закон о високом образовању који ће дати веће ингеренције не само Министарству просвете већ и различитим саветима и комисијама у домену високог образовања. Према његовим речима, овај закон биће доведен у раван са законима о инспекцији.

"У односу на постојеће законе, наша улога је веома мала, не само код високог, него код свих видова образовања. За сада је ефикасност министарства доведена апсолутно на минимум. Жеља нам је да се у новом закону препозна улога извршне власти и она врста ефикасности која захтева и одговорност", навео је министар.

Додао је да се залаже и за велики степен аутономије факултета, али да то захтева и њихову већу одговорност.

Сенат Универзитета у Београду јуче није прихватио одлуку Етичке комисије ФОН-а, која је раније одбила као неоснован захтев за утврђивање неакадемског понашања у случају пријаве плагијата доктората Синише Малог.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић рекао је после седнице Сената да је ФОН начинио пропуст у процедури, јер је по Правилнику о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова био обавезан да формира стручну комисију, која једина може да изврши експертску анализу доктората. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи