"Борба против насиља над женама да траје целе године"

Саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Бранка Драшковић каже да борба против насиља над женама не сме да траје само током 16 дана глобалне кампање, већ том задатку морамо бити посвећени током целе године.

Драшковићева је, на округлом столу "Проговори - против насиља се избори", истакла да држава гради институционални и стратешки оквир, као кључни предуслов борбе против родно заснованог насиља, али да је задатак свих актера друштва подизање свести о постојању насиља и указивање на значај овог проблема.

Глобална кампања "16 дана активизма против насиља над женама", трајала је од 25. новембра до 10. децембра.

"У претходном периоду усвојили смо нову Националну стратегију за родну равноправност и Акциони план за њено спровођење, израдили предлог Закон о родној равноправности и покренули пројекат Интегрисани одговор на насиље над женама како би положај жена у друштву поправили. Али сви заједно, партнерски, морамо учинити више", истакла је Драшковићева.

Она је посебно нагласила значај превенције и рада са младима, истакавши да је образовање веома важно у спречавању насиља.

"Образовање је кључан фактор који води ка економској независности жена. Једино образована и економски оснажена жена може да каже одлучно не насилнику", додала је Драшковићева.

Осврћући се на положај Рома и Ромкиња у Србији, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност је истакла да је Влада усвојила Националну стратегију социјалног укључивања Рома и Ромкиња са циљем потпуне укључености припадника ромске националне заједнице у друштвени, економски, културни и политички живот земље.

"Посебно смо радили на областима становања, образовања и здравља, успоставили ГИС базу података, омогућили упис у матичне књиге и на тај начин направили крупне помаке у остваривању пуног приступа правима Рома и Ромкиња", рекла је Драшковићева.

Обраћајући се на скупу који је организовала Ромска женска мрежа "Бибија", Драшковићева је истакла да велики број ромских девојчица и дечака рано прекине школовање и да је то један од фактора касније изложености насиљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи