Поново оштећена спомен-плоча несталим новинарима

Непознате особе поново су оштетиле спомен-плочу са именима киднапованих новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића код села Зочиште у општини Ораховац. Новинарска удружења и Канцеларија за Косово и Метохију траже да се открију починиоци.

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије осуђују покушај рушења плоче несталим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу, који су отети 21. августа 1998. године на путу Велика Хоча – Зочиште, и поново траже од међународних и косовских институција да открију ко из године у годину чини тај вандализам.

"Непознате особе покушале су да поломе плочу пети пут, али у томе овога пута нису успеле. Плоча је искривљена и оскрнављена, а око ње се виде трагови возила", наводи се у саопштењу УНС-а и ДНКиМ.

Ова два удружења су ове године, на годишњицу нестанка колега, на месту где су последњи пут виђени, пети пут поставили плочу на којој је на српском и албанском језику писало: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари."

Како се наводи у саопштењу, скрнављење места на ком су нестали новинари и рушење плоче сваки пут је пријављено полицији, али починиоци никада нису откривени.

УНС и ДНКиМ поново траже од Еулекса и косовске полиције да коначно почну да одговорно раде свој посао и обавесте јавност шта су предузели како би били пронађени и кажњени киднапери новинара.

"Дивљачки насртаји указују на антицивилизацијски систем"

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије најоштрије је осудила најновији вандалски напад на спомен-плочу новинарима.

Починиоци, које полиција још није идентификовала, пети пут су дивљачки насрнули на обележје, којим се, без вређања било кога, позива на задовољење правде и утврђивање судбине двојице несталих новинара, наведено је у саопштењу.

Истакнуто је да овај жалосни инцидент још једном потврђује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који Приштина очиглидено подржава и посредно подстиче толеришући нечињење полиције.

Канцеларија за Косово и Метохију се придружује револту струковних удружења због овог чина популаризације злочина и нечовечног односа привремених институција самоуправе у Приштини према несталим и убијеним српским цивилима и њиховим породицама.

И заменик косовског премијера Бранимир Стојановић затражио је од полиције да открије ко је оштетио спомен-плочу несталим новинарима.

Стојановић је оценио да је скрнављење спомен-обележја вандалски чин.

"Вандали који из године у годину руше ову плочу коју новинари постављају у знак сећања на своје нестале колеге вероватно се надају да се то може заборавити. Славуј и Перенић јесу нестали, њих више нема, али ми их памтимо и памтићемо их... То да су нестали на том месту, и то док су били на радном задатку, понављаћемо стално и увек ћемо подсећати не само на њих већ и на све који су киднаповани и нестали и о чијим судбинама се још увек ништа не зна. То што се ова скрнављења из године у годину понављају терају ме да мислим да су њихови отмичари ту и да имају неку везу са рушењем плоче", рекао је Стојановић.

Заменик премијера је од полиције затражио да се позабави тим проблемом и да открије коме то спомен-обележје смета.

Нестало и убијено још седам новинара

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште. Скренули су на погрешан пут и прешли на територију коју је контролисала такозвана Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу "застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

УНС и ДНКиМ подсећају да је после нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића на Косову и Метохији до 2005. године нестало и убијено седам српских и албанских новинара и медијских радника.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавице.

Новинар и преводилац Александар Симовић нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Медијског радника Мила Буљевића отела је ОВК 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини. Новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао је у Приштини 9. септембра 2000. године. Момир Стокућа, фото-репортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа Бота сот Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). Ајети је убијен код села Бресалце недалеко од Гњилана. Убијен је из возила у покрету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи