Зукорлић: Универзитет у Новом Пазару ће добити акредитацију

Народни посланик Муамер Зукорлић истиче да су дипломе Универзитета у Новом Пазару и сада валидне, истичући да је у том случају влада имала много више осећаја за потребе друштва него што су то показали поједини чланови Акредитационе комисије,

Муамер Зукорлић је на прес-конференцији након седнице Одбора за образовање и науку, на чијем је челу, рекао да је акредитациони процес у току, те да постоји јасно изражена воља да се то питање коначно реши.

То је, како је навео, посебно важно с обзиром да је реч о универзитету на којем се школују припадници других националности, оценивши да је у интересу свих да се то питање реши.

Оно што је до сада сперечавало да се процес акредитације оконча, према његовим речима, брутално је кршење закона од појединих чланова Акредитационе комисије, који су, додао је, при томе били у сукобу интереса.

На питање како коментарише критике на његов рачун у том поступку, Зукорлић је рекао да га оне не интересују, те да су ти који су га критиковали мислили да ће тако да му вежу руке.

"Ја, међутим, све ставове износим и сада јавно и увек ћу то чинити, јер ме неосноване оптужбе не интересују, а увек ћу, па и у овом Одбору, бити на страни обесправљених", поручио је Зукорлић, приметивши да су неке странке, али и један политичар, покушали да на случају Универзитета у Новом Пазару праве каријеру.

Упитан колики је утицај Одбора за образовање и науку да се случај Универзитета у Новом Пазару реши, Зукорлић је рекао да Одбор с тим нема ништа, односно да о акредитацији одлучују Акредитациона кимисија у првом степену, а Савет за високо обнразовање у другом, те да Одбор једино може да покрене питање одговорности чланова комисије који су се огрешили о закон или правила.

У том је смислу додао да ће Одбор то свакако чинити, али и да ће се он лично потрудити да "сваки универзитет, свака образовна установа, сваки студент и ученик буду заштићени од неправде, злоуптреба и монопола".

"Уредити систем акредитација" 

Зукорлић је прес-конференцију одржао након састанка који је имао с представницима пет приватних универзитета, од којих је, како је рекао, добио низ корисних сугестија које ће бити коришћене приликом израде плана Одбора и за припрему тема којима ће се његови чланови бавити у наредном периоду.

Представници пет приватних универзитета предложили су, између осталог, да се изједначи статус приватних и државних универзитета у погледу буџетског финансирања, да се уреди систем акредитација, али и да се реши проблем финкционисања Конференције универзитета, где мањи приватни факултети готово да не учествују.

На састанку су се учесници заложили за унапређење система награђивања научних пројеката, додао је Зукорлић, оценивши тај разговор веома корисним и најављујући наставак комуникације, а све у циљу усвајања најбољих решења у систему високог образовања.

У том је контексту поменуо да је разговарао с младим научником Комленом Лаловићем о унапређењу информатичког образовања, којим, како је рекао, сада не можемо бити задовољни.

На састанку у Дому Народне скупштине Лаловић је предложио решење којим би се информатика као научни предмет увела у основне школе.

Предлог је садржан у седам тачака, у којима се између осталог предлаже да у Националном просветном савету постоји минимум један члан из области информатике, да професори у школама буду обучени информатичари, а не професори других наука, попут математике и техничког образовања, као и да се направи систем награђивања оних који постижу резултате на престижним међународним такмичењима.

Зукорлић се сложио с предлозима нагласивши да су врата Народне скупштине увек отворена за здраве идеје грађана и да се реформе у школству могу десити само уједињеним снагама, институционалних и невладиних организација.

Он је истакао да се представници друштава информационих технологија морају наметнути на свим пољима, од предлога промене закона до веће присутности у медијима по питању поменутих идеја.

Саговорници су се сложили да у информационим технологијама лежи велики потенцијал за многе младе људе који би могли да Србију представе у позитивном светлу и да је заједничка обавеза свих да се ИТ сектору посвети већа пажња.

Лаловић је, иначе, патентирао уређај за биометријску идентификацију родитељства, односно материнства, који би елиминисао могућност за крађу беба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи