Предности арбитраже за привреднике, државу и економију

Предности арбитражног решавања спорова имају привредници, држава и економија у целини, изјавио је председник ПКС Марко Чадеж, и додао да је потребно да се подигне свест привредника да користе домаћу арбитражу, јер је бржи и јефтинији од судског поступка. Пред привредним судовима у Србији у 2015. години било је 34.322 предмета, а на крају године остала је нерешена готово једна трећина њих, указала је министрка правде Нела Кубуровић.

"Привредници долазе брзо и повољно до одлуке коју могу да изврше у земљи и свету, уместо дугог и скупог судског процеса, држава растерећује судсво и повећава његову ефикасност, а то доприноси економији у целини јер се повећава атрактивност као инвестиционе дестинације", рекао је Чадеж на округлом столу посвећеном арбитражи у привредним споровима у ПКС.

Говорећи о предностима Сталне арбитраже при ПКС, Чадеж је рекао да да је она доказана и у пракси, јер истраживања показују да се у 85 одсто спорова све странке одлучују за арбитражну институцију, а не за ад хок арбитражу, као и да је трајање поступка пред сталном арбитражом максимално шест месеци од конституисања арбитражног већа.

"Прошле године просечно трајање просеца је било 4,4 месеца од конституисања већа и то није лош резултат у оконостима у којима радимо", рекао је Чадеж.

Чадеж је додао да су трошкови арбитраже предвидљиви, као и да су трошкови арбитражнопг поступка у домаћим споровима знатно нижи од судских, као и да је вођење међународних спорова јефтиније него вођење спорова пред сличним институцијуама у свету.

Кубуровић: Арбитражним решавањем спорова до ефикаснијег судства

Пред привредним судовима у Србији у 2015. години било је 34.322 предмета, а на крају године остала је нерешена готово једна трећина њих, од којих је један број старији од две, а неки чак између пет и десет година, указала је министарка правде Нела Кубуровић.

Како је навела, управо је примена алтернативног решавања спорова један од начина да се судство растерети и учини ефикаснијим, што, додала је, представља један од кључних циљева.

Министарка је, отварајући округли сто о арбитражи у ПКС, рекла да је велика оптерећеност Привредног суда у Београду, и да готово више од половине старих, нерешених предмета остаје у Беоргаду, иако овде постоји највише медијатора.

Она је додала да министарство ради на томе да велики део материје судова пренесе на носиоце јавних овлашћења, извршитеље и јавне белезнике, као и да настоји да унапреди и положај медијатора.

"Имамо 392 медијатора, а само у Београду 187. Треба радити на промоцији медијатора и надамо се да ћемо кроз сардњу са ПКС то и да остваримо", рекла је министарка.

Кубуровић је навела и да ће министарство настојати да изменама Закона о таксама учини финансијски подстицај, и да стране, које су започеле судски поступак, имају олакшице, уколико се ипак одлуче за решавање спора путем медијације. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи