Факултети ће сами прикупљати податке о студентима

Један од првих сусрета будућих студената са факултетом јесте преко шалтера. За упис је годинама потребно доставити гомилу докумената. Од јесени Закон о општем управном поступку одслободиће их прилагања извода из матичне књиге рођених. Све што факултетима из тог документа треба, прибављаће сами, уместо да студенти чекају на шалтерима. Да ли су факутети спремни, видећемо у септембру, када се декани и професори врате са одмора.

Будући бруцоши долазиће до индекса само са личном картом. Чекање у реду на шалтерима за њих је прошлост.

"Та документа им нису потребна само за упис на факултет, већ и ако желе да конкуришу за стипендију или студентски кредит, дом, у суштини оно што је стандард нашег друштва јесте та флоскула - фали ти један папир. Јако су велике гужве на шалтерима и некад је јако тешко прибавити све", каже председник Савеза студената Београда Борјан Соковић.

Како би се избегле гужве факултети ће за потребе уписа сами прикупљати податке о студентима. А сви потребни подаци већ су у личној карти. То предвиђа Закон о општем управном поступку. Нова правила не важе само за студенте. Подаци из личне карте биће довољни и када се наставници запошљавају у школама, васпитачи у вртићима или када родитељи подносе захтеве за место детета у вртићу.

"Мора управа да почене да поштује време грађана били они студенти или већ у пуној мери запослени. Нема потребе да ви уз личну карту прилажете извод из матичне књиге, уверење о држављанству, затим о пребвалишту, све што је у личној карти самим тим што је ту довољно је", каже министрака државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

"Што се тиче студентата ово ће олакшати целу ситуацију због тога што ће они бити усредсеђени на оно што је њихов посао то је да уче дају испите", каже Соковић.

Уколико факултети процене да им је потребан још неки податак - матична служба мора да им га достави. Ипак, ресорна министарка подсећа, подаци у личној карти требало би да буду довољни.

"Уколико би се неко појединачно понашао мимо договора, закон предвиђа да грађани могу да поднесу тужбу у сваком случају. Кршење закона повлачи за собом последице", упозорава Кори Удовички.

А оне су од 5.000 до 50.000 динара за све који од грађана траже доказ за податке који су у личној карти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи