Србе на рушевинама манастира обезбеђивало 20 полицајаца

Прославу храмовне славе на рушевинама манастира Бинча, у подножју села Бузовик у општини Косовска Витина, обезбеђивало је двадесет припадника косовске полиције.

Прослава је протекла мирно и без инцидената за разлику од прошле суботе када је на Србе који су чистили порту порушеног манастира отворена ватра из аутоматског оружја.

Храмовној слави присуствовало је стотинак мештана Бинча, гости из свих крајева Косовског Поморавља и грађани од којих су неки још седамдесетих година напустили завичај.

"Посета родном месту буди лепе успомене на детињство, али слике попут оскрнављеног гроба мог некадашњег комшије, што се десило у последњих годину дана, указују на реалност и на тежак живот људи који су ту остали", каже за РТВ Пулс из Шилова Мијомир Лалић, пореклом из Бузовика који данас живи у Смедереву.

Професор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици професор Ненад Којић каже да мештани немају намеру да напуштају огњишта.

"Ако су нам порушили светиње, не могу да нам униште веру и наду", изјавио је професор Којић.

Манастир Бинча, код Бузовика, једна је од најстаријих српских богомоља из 14. века, а потпуно је уништен јула 1999. године, после доласка међународних снага на Косово.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи