"Капија Србије није затворена ни за кога"

Капије ЕУ вероватно су затворене за мигранте који покушавају да пређу границу са Мађарском, а капија Србије није затворена ни за кога ко жели да дође овде и затражи азил, каже државни секретар у Министарству за рад и социјална питања Ненад Иванишевић.

Тренутно 124 мигранта штрајкује на прелазу Хоргош. Иванишевић је рекао да ти људи немају никаву шансу да добију азил у Мађарској и да им је то јасно речено.

"Они ће после одређеног времена морати или да поднесу захтев за азил у Србији, или да се одлуче на повратак у земљу из које су дошли", рекао је Иванишевић додајући да му је јако жао што ти људи штрајкују.

Он је истакао да су капије ЕУ вероватно затворене за њих, а да капија Србије није затворена ни за кога ко жели да дође у Србију и затражи азил.

Наводећи да је то оно о чему ће се разговарати са том групом људи, Иванишевић је подсетио да је саветник мађарског премијера јасно рекао да Мађарска неће отворити капије и да неће попустити под притиском тих људи.

Како је рекао, та група људи ће морати јасно да дефинише свој захтев.

Према његовим речима, они ће имати право да траже азил у Србију, да уђу у азилну процедуру и буду смештене у центре за азил.

Иванишевић је рекао да ће Србија као и до сада бринути о свакоме ко се нађе на њеној територији.

"Говоримо о групи људи којима је у Србији понуђено апсолутно све, могућност да поднесу захтев за азил, да буду смештени у прихватне центре. Ми о тим људима бринемо више месеци у Србији и ја сам поносан како Србија брине о свим тим људима", рекао је Иванишевић.

Подсетио је да се са владом Швајцарске проширују капацитети за смештај малолетних миграната без пратње у Суботици, Нишу и Београду, као и да се очекује да Србија у свакој будућјој кризи има подршку свих агенција УН као што је била и до сада.

Заменица представника УНИЦЕФ-а у Србији Северина Леонарди рекла је да та организација у сарадњи са регионалном канцеларијом у Женеви покушава да види на који начин УНИЦЕФ може помоћи Србији како би се изборила са избегличком и мигрантском кризом.

''Морамо бити свесни чињенице да деца чине 30 одсто мигрантске популације у Србији'', рекла је она и додала да је на састанку било речи о конкретним начинима како може да се помогне.

Наводећи да ће УНИЦЕФ пружити подршку, она је истакла да се мора водити рачуна о потребама деце,укључујући храну, воду, али и психосоцијалну заштиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи