Покрет жена "Лин Ин" тражи извињење од Живорада Николића

Представнице светског покрета за оснаживање жена "Лин Ин" позвале су на извињење и реакцију због диксриминације и ширења негативних вредности на Јавном сервису у емисији "Жикина шареница", захтевајући да Живорад Николић упути јавно извињење гошћи емисије, Ани Ивановић и свим женама Србије.

Живорад Николић, водитељ и уредник емисије "Жикина Шереница", је на крајње груб, понижавајући и неприхватљив, пре свега неодговаран и непрофесионалан начин увредио све жене Србије, али и наставио са реториком дискриминације жена у разговору с децом на тему спорта, у којем би требало да до изражаја дођу појединачни квалитети, труд и таленат без обзира на пол, указује у отвореном писму српски огранак "Лин Ин".

Како наглашава, вређајући девојчицу у живом преносу на јавном сервису Србије, водитељ је на крајње примитиван начин омаловажио и њу и успехе српске признате тенисерке.

Пошто јој је постављено питање "Ти ћеш бити Ана Ивановић, а?", водитељ упућује коментар "Да се добро удаш" уз додатно омаловажавање малолетне девојчице - питањем дечаку да ли му се свиђа њен физички изглед реченицом "Лепа је, згодна је, а?" пише у саопштењу.

Организација наглашава да у времену кад је рад са децом, и дечја права посебно осетљива тема и друштвено горући проблем, јавност и јавни сервис имају деликатан задатак и нема места за баналности, грешке и ширење мизогиније.

Представнице организације "Лин Ин" сматрају да овакве поруке које долазе до широког аудиторијума могу врло негативно да утичу на грађење стереотипа и подстицање дискриминације, а посебно су опасни када долазе до наших најмлађих.

"Лин Ин" је покренула друга особа компаније "Фејсбук" Шерил Сандберг и окупила више од 750.000 жена из 137 земаља, а српски огранак тренутно броји око 130 жена, са циљем међусобне подршке жена, наводи се у саопштењу и позивају читаоци да вест поделе уз #ZikoIzviniSe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи