Хоће ли приватни и државни погребници бити једнаки на тржишту?

Изменама Закона о комуналним делатностима ускоро би могла да се обезбеди равноправност приватних и државних погребних предузећа на тржишту. То значи да би са здравом конкуренцијом и погребне услуге могле да буду јефтиније. Нацрт измена Закона, који је одобрила и Комисија за заштиту конкуренције, чека нову Владу.

По садашњим прописима ни Топаловићи не би дуго опстали на тржишту. Свакако не би могли да користе све своје капацитете, а чак би им и заказивање сахрана било компликованије него државним погребним предузећима. Због неравноправног положаја, приватни погребници тражили су измене Закона.

"Ми не можемо да закажемо термин у Јавном комуналном предузећу док они погребника не пренесу у капелу, а то може да потраје више сати, некада и цео дан. Ако странка код њих купи погребну опрему, онда се термин сахране заказује без папира, без доношења покојника", објашњава Душан Радосављевић из Удружења приватних погребника.

Изменама закона, сви који испуњавају услове моћи ће да транспортују и чувају тело покојника и обаве све припреме за сахрану.

"Уводе се јасна и прецизна правила, више нема ограничења у овим делатностима, сви они који испуне услове моћи ће да обављају ову делатност. Поред тога што се уређује ова област, која није до краја уређена, то ће довести и до побољшања квалитета, а самим тим и снижења цена ове услуге", каже Александра Дамњановић из Министарства инфраструктуре и саобраћаја.

У просеку, једна сахрана на градском гробљу у Београду кошта око 60.000 динара, без погребне опреме.

Последње измене и допуне Закона о комуналној делатности осим равноправног положаја за приватна и јавна предузећа предвиђају и подела послова на уређење гробља и погребне делатности.

У ЈКП "Погребне услуге" нису коментарисали последње измене јер како их нису видели, кажу, нису квалификовани нити објективни да их коментаришу.

Текст Закона који чека нову Владу не бави се питањем приватних гробаља, које би требало да уреди нови Закон о сахрањивању. Иначе, велики број сахрана у Србији обави се на нелегалној локацији, међу којима су и оне у близини водотокова и без основне комуналне инфраструктуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи