Уручене награде Града Београда

Награде Града Београда добитницима за 2015. годину, у 19 различитих области, уручене су на свечаности у Скупштини града, а градоначелник Синиша Мали поручио је да су награде припале најбољима, који су то заслужили радом, знањем и талентом. Новинару РТС-а Владимиру Паликући припала је Награда града за новинарство.

"Ово је за нас прилика да кажемо хвала за све што су урадили и за то што мењају наш град и земљу", рекао је Мали који је добитницима уручио признања.

 

Мали је поручио лауреатима да је признање награда за све што су урадили, али и обавеза да младима дају пример како заједно можемо да чинимо град лепшим и бољим.

"Хвала свима у жирију који нису имали лак посао, али мислим да су урадили добар посао, јер су ове године најбољи међу нама добили награде", рекао је Мали.

Додао је да жели да млади виде да могу снове да остваре у Београду и Србији, те да награде града треба да покажу младима да овде могу да планирају каријеру и добију признање за успехе, уместо да иду у иностранство.

Награда града Београда за позоришно стваралаштво за 2015. годину уручена је глумцу Небојши Глоговцу за улогу судије Адама у представи "Разбијени крчаг", док је награда за филм и радио-телевизијско стваралаштво припала редитељу и сценаристи Вуку Ршумовићу за играни филм "Ничије дете".

Награда града за књижевност и преводно стваралаштво уручена је Петру Цветковићу за књигу "Поглед с трема", награда за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Милици Стевановић, за ретроспективну изложбу "Милица Стевановић – настајање слике", а композитору Дејану Деспићу за музику и музичко-сценско стваралаштво.

У области друштвених и хуманистичких наука, награда је уручена професору др Славиши Орловићу за дело "Изборни бумеранг – политичке последице изборних система", док су у области природних и техничких наука награђени др Александра Малучков и др Љупчо Хаџијевски за дело "Stable optical vortices in nonlinear multicore fibers".

Награда Владимиру Паликући 

Новинару РТС-а Владимиру Паликући припала је Награда града за новинарство, а Елизабети Максовић за образовање.

Немањи Радуловићу додељена је Награда града Београда – специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град за 2015. годину за концерт на Студентском тргу, који је одржан 21. јуна прошле године.

Лауреат у области спорта је првотимац фудбалског клуба Црвена зведа Марко Грујић за освајање златне медаље са репрезентацијом на Светском првенству за фудбалере до 20 година на Новон Зеланду.

Добитник Награде града за херојско дело за 2015. годину је Владимир Марковић за рад у организацији Верско добротворно старатељство и Црквеној народној кухињи, док је за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда награђена проф. др Радмила Маринковић.

Награда за изузетно дело које представља допринос у развоју медицине за дело "Хирургија аорте" уручена је професору др Лазару Давидовићу, а награда за рад или изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоја и унапређења медицине професору др Мирославу Ђорђевићу.

Награда за стваралаштво 

Награда града Београда за архитектуру и урбанизам припала је Влади Славици за реализовано дело Центар за особе ометене у развоју "Предах плус" у Београду, док награда за проналазаштво није додељена.

Пољопривредно газдинство Миливоја Стевановића – фарма свиња "Стевановић" из Дудовице, код Лазаревца, добило је нагрду за пољопривреду.

Награда за стваралаштво младих у области науке уручена је др Младену Стајићу, док награда у области уметности није додељена.

Добитници награде “Светислав Стојановић” су Марко Јовић, радник ватрогасно спасилачког батаљона Звездара за исказану стручност и храброст у гашењу пожара у Дому за смештај старих лица у Београду, као и Ватрогасно спасилачка чета Земун, за изузетне резултате.

Један од добитника, фудбалер Марко Грујић захвалио се у име добитника, истичући да му је част што је награду добио у родном граду, додајући да се нада да ће убудуће Београд свуда представљати у најбољем светлу.

Професор др Славиша Орловић рекао је да је живот саздан од избора које чинимо, а да награде добитницима указују да је њихов избор професија био добар.

Традиционално, награде града су добитницима уручене у оквиру обележавања манифестације Дани Беоргада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи