Запошљавање корисника социјалне помоћи приоритет ЕУ пројекта

Треба да проналазимо начине да запослимо наше људе европским парама, поручио је министар Александар Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је запошљавање корисника социјалне помоћи у Србији приоритет ЕаСИ програма Европске уније (ЕУ), који је за област запошљавања и социјалне политике предвидео око 919 милиона евра.

Вулин је, на представљању Програма ЕУ за запошљавање и социјалне иновације ЕаСИ у Београду, рекао да је тај програм финансијски инструмент ЕУ успостављен за достизање високог нивоа квалитетне и одрживе запослености.

"ЕаСИ програм је дизајниран да се бави запосленошћу, социјалном заштитом, а посебно одрживом запосленошћу. Треба да проналазимо начине да запослимо наше људе европским парама. То није нешто што би требало да пропустимо", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да Србија не треба да "буде лошија" од најуспешнијих земаља, које су имале 97 одсто проценат искоришћености новца из ЕаСИ програма, а да од квалитета пројекта зависи колико ће Србија средстава успети да искористи из тог програма.

"За нас је веома важно да подигнемо ниво коришћења средстава која нам стоје на располагању из разних европских фондова", рекао је Вулин.

Додао је да је ресорно министарство на располагању како локалним самоуправама тако и институцијама социјалне заштите, Националној служби за запошљавање и свима који могу да учествују у конкретним пројектима.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Ксенија Миленковић рекла је да је за ЕУ запошљавање у Србији један од приоритета за финансијску перспективу 2014-2020. године.

"За нас ће 2016. година бити прва година у којој ћемо користити Програм (ЕУ за запошљавање и социјалне иновације - ЕаСИ). Ми чекамо позив који ће прецизирати из којих области у оквиру социјалне политике и запошљавања пројекти треба да буду", рекла је Миленковићева.

Додала је да су средства из тог програма бесповратна, "ради се о грантовима", а пројекти који ће конкурисати за добијање средстава морају бити "заиста добри".

Како је навела, пројекте ће контролисати ЕУ и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ЕаСИ програм главни је фонд ЕУ у области рада, запошљавања и социјалне политике који је отворен за државе кандидате за чланство у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи